Sıcakların iyice bastırdığı ve hiç esmiyor cümlelerinin kol gezdiği bugünlerde bir nebze de olsa zihnimizi serinleten kitaplar okumak en iyisi. Çok istediğiniz bir şey vardır, denersiniz denersiniz olmaz. Halbuki başarı olmak istiyordunuz. Sonuç ise başarısızlık oldu. Asıl hikayeler bana göre burada saklı ‘’başarısızlık’’ hikayelerinde. Kronik kitaptan çıkan Bazen Olmaz kitabı da tam da buna odaklanıyor ‘’Başarısızlığa’’. Gazeteci-yazar Özlem Gürses Tatar’ın alanında ünlü 10 isimle yaptığı söyleşilerden oluşan kitap Kronik Yayınevinden çıkmış.
Peki kitap da yer alan isimler kimler? Cem Yılmaz, Muhtar Kent, Ali sabancı, Zeynep Bodur Okyay, Cem Boyner, Arda Turan, Hüsnü Özyeğin, Hanzade Doğan Boyner, Abdülkadir Konukoğlu ve Mustafa Denizli. Her bir isim başarısızlık hikâyelerini açık yüreklilikle anlatmış Bazen Olmaz kitabında. Başarısızlık hikayelerinin her biri pek çok öğrenilmiş ders içeriyor.
Kitaptan bazı anektodlar şöyle:
Cem Yılmaz
‘’Fazla şey biliyorum’’ numarası yapmanın kinin ne kendine ne de etrafına faydası var’’
Muhtar Kent
‘’Çok iyi yapmaktan kastım şu: hakkını vermek bir işin. Sadece bir görevi yapmak değil, hakkını vermek, çok daha geniş boyutlu düşünmek. Bir işi ilişkilerle birlikte yapmak. Bir ekosistemi yaratmak. Bir işi yaparken, işten çok daha geniş, daha kapsamlı bir ekosistem yaratmak.
‘’Muhakkak, her gün yeni bir şey öğrenmesi lazım insanın, öyle bir ortam yaratması lazım kendisine. O ortamı yarattığınız vakit de psikolojik gelir elde ediyorsunuz, yani yeni şeyler öğrenme imkânına sahip oluyorsunuz’’.
Ali Sabancı
‘’Hata yaptığın zaman soru şu.: Başarısız olduğunda sen bundan ne öğrendin. Bir şey öğrenmediysen çok pahalı bir başarısızlık bu’’.
‘’Dünyanın derdi bitmez. Her şeyi sen çözemezsin. Muhakkak dengeli bir hayat yaşaman lazım’’.
‘’Huzuru ve itibarı yitirdiğiniz zaman bence başarısız olursunuz’’.
Cem Boyner
‘’Daima başkalarının fikrine açık olmak ya da bizzat kendi şüphelerinize açık olmak… Bir şeyden şüphe ettiğiniz zaman kapatıp yokmuş gibi davranmak yerine; onu böyle avucunuzun içine alıp onunla yakınlaşıp, onunla tanışmak, yüzleşmek, kabule etmek veya reddetmek ama asla atıp geçmemek, önemli olan bu’’.
Hüsnü Özyeğin
‘’Başarısızlıktan öğrenilecek şeyler, başarıdan öğrenileceklerden fazladır’’.
‘’ Başarısızlığı ondan öğrendiklerinizle, size bir sonraki işinizde katacakları ile seveceksiniz’’.
Başarı kadar başarısızlık hikayelerine de kıymet verenler bu kitap sizin için…
Bu yazım 31.07.2017 tarihinde Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.