Anne ve babaların kafasında pek çok soru var “Zamane Çocuklarına” dair. Hamilelikte alınan besinler bebeğin zihinsel gelişimini etkiliyor mu? Bilgisayar oyunlarının zekayı geliştirdiği söyleniyor doğru mu? 3 yaşına kadar yabancı dil eğitimine başlanmalı mı?…
Beynin nasıl çalıştığını anlayabilirsek çocuklarımıza dair korkularımız ve onların geleceğine dair endişelerimiz en aza inecektir. Bu konuda kitaplar okumak ise yararlı olacaktır. Özellikle son 10 yılda beyin ve beyin araştırmalarına ilişkin birçok kitap yayınlandı. Çoğu da Türkçe’ye çevrildi. 2007 yılından beri mesleğim gereği beyin, yapısı işleyişi ve beyin araştırmaları üzerine çok sayıda kitabı okudum. Bu kitaplar içerisinde hem çok bilgilendiğim hem de okurken hayli keyif aldığım bir kitabı sizlerle paylaşmak isterim.
NTV Yayınları’ndan çıkan Sandra Aamodt ve Sam Wang tarafından yazılan ‘Çocuğunuzun Beynine Hoşgeldiniz’ nörobilim alanında 40 yıllık deneyimin bir ürünü niteliğinde. İçindeki bilgiler şimdiye kadar adeta şehir efsanesi olan birçok hurafeye de açıklık getiriyor.
Peki bu hurafeler hangileri?
Emzirmek zekayı artırır
Doğum sırası kişiliği etkiler
Beynin sağ yarım küresi duygusal olan taraftır
Bebeklere klasik müzik dinletmek zekayı artırır
Övgü özgüveni artırır.
Gebeliğin başlangıcından üniversiteye kadar zihin gelişiminin ele alındığı kitap şimdiye kadar bilinen, bilinmeyen ya da yanlış bilinen birçok konuyu detaylıca ele almış.
Aamodt ve Wang çocuk beyninin işlevlerine odaklandıkları kitaplarında uyku sorunu, lisan öğrenimi, cinsiyet farklılıkları, otizm, disleksi, hiperaktivite gibi birçok konuyu irdeliyor. Akıcı, sade ve esprili bir dille yazılan 350 sayfalık kitap hızlıca okunuyor. Zamane çocuklarının beyninin nasıl çalıştığına dair anne babalar ve eğitimcilerin başvurabilecekleri bir kitap.
Kitap 7 ayrı kısımdan oluşuyor. Bunlar sırasıyla: Çocuğunuzun beyniyle tanışın, aşamalardan geçerek büyümek, duyular uyanıyor, oyun ciddi iştir, birey olarak çocuğunuz, çocuğunuzun beyni okulda ve yoldaki tümsekler .
Benim kitaptaki en etkilendiğim ‘’Oyun Ciddi İştir’’kısmı idi. Gerek öğretmen eğitimlerimde gerekse anne babalarla yaptığım söyleşilerde yıllardır savunduğum bir fikre vurgu yapılıyor: ‘çocuğumuza verebileceğimiz en iyi hediye: ÖZ-DENETİM’.
Aamodt ve Wang öz-denetim artırmanın çocukları masalarına zincirleyip hiç kıpırdamadan oturmalarını sağlayarak değil (ki sınıfta da aynı şey söz konusu) , onları oyuna teşvik etmekle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Ve tam olarak ifaleri şu: ‘’Çocuklarınızı heyecanlandıran şeyin ne olduğunun bir önemi yok; herhangi bir etkinlikle yoğun şekilde meşgul oldukları ve ona odaklandıkları sürece öz-düzenleme yeteneklerini ve böylece gelecekten beklentilerini arttırmış olacaklar.’’
Çocuğunuzun Beynine Hoş Geldiniz kitabı anne babalara çocuklarını büyütürken işlerine yarayacak bir çok tavsiyede de bulunuyor.
Bilinen ezberleri bozan ve şaşırtıcı içgörüler ortaya çıkaran kitap çocuğunuz hakkında bakış açınızı değiştirecek. İyi okumalar
Bu yazım 23.01.2015’te Eğitimpedia‘da yayınlanmıştır.