Değişen Be(y)nim

‘’Ormanda işitecek kimse bulunmadığında bir ağaç devrilse acaba ‘ses’ çıkar mı?’’ Evet çıkar ya da çıkmaz diyenler, yanıtı Değişen Be(y)nim kitabında bulacaksınız. Sadece yanıtı mı? Hayır. Hayat denen macerada bize eşlik eden yegane parçamız beynimize dair pek bilgiyi de.

Beyin ve sinirbilimlerinin çok önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz. Gün geçmiyor ki yeni bir araştırmayla karşılaşmayalım. Aynı zamanda çok sayıda kitap yayınlandı. Bir  çoğunu da okuma fırsatı yakaladım. Ki bu zamanda ister eğitimci, ister mühendis, ister yönetici, ister anne-baba, ister öğrenci ne olursanız olun fark etmiyor mutlaka sahip olduğumuz beynin işleyişini bilmek, anlamak çok önem taşıyor.

Değişen Be(y)nim kitabının yazarı Sinan Canan bir sinirbilimci olarak, beyin hakkında hemen herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğü işe yarar bilgileri [n]beyin adı altında konuşmalar, seminerleriyle birçok farklı platformda yıllardır paylaşıyor. Tuti Kitap’dan kasım ayında çıkan bu kitabında ise tüm o paylaşımları bir araya getirmiş.

Öğrendiklerini, deneyimlerini meraklısıyla paylaşmayı en büyük keyfi olarak tanımlayan yazar hakikaten de kitabına da bu samimiyeti yansıtmış. Her bir sayfada Haa diyorsunuz istisnasız.

Sinan Canan; Değişen Bey(y)nim’le, beyine dair aklımıza gelebilecek birçok soruyu sinirbilimlerinin ışığında basit ve sade anlatımıyla sohbet tadında ele almış.  Kitapta paylaşılan beynimizi daha yararlı kullanmanın yollarını ise hepimiz şiar edinmeliyiz.

Beynimizin plastisite özelliğinden dolayı her an yeni şeyler öğrenmenin aslında hayatımızı, hayallerimiz üzerindeki dönüştürücü etkisi olduğu üzerine yazarın paylaştığı bilgiler bana

Yüzyıllar öncesinde Mevlana’nın şu dizelerini hatırlattı.

Dünle beraber gitti cancağızım

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım

Ne kadar söz varsa düne ait

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım…

Beynimizin dinamik değişebilme ve gelişebilme özelliğinden dolayı hiçbir şey için geç değildir. Her yaşta her şey öğrenilebilir. Yeter ki küçük bir adımla başlama cesareti gösterebilelim. Geriye bakıp keşke dememek, pişmanlık duymamak için bir adım atalım zira beynimiz hazır bekliyor. 100 yaşındaki kadına pişmanlığı sorulunca: “Bu kadar yaşayacağımı bilseydim, 40 yaşında kemana başlardım. Şu an 60 yıldır çalıyor olurdum!’’demiş. Kıssadan hisse yeni şeyler öğrenmek gerekiyor. Her yenilik beynimizi etkiliyor.

Beyninizin gizemli dünyasında eğlenceli bir yolculuk sunan kitapta yer alan başlıklar ise; beyin nedir ne değildir? Beynin  maddi yapısı. Doğuştan gelen reflekslerimiz ve bilgilerimiz. Plastik beyin. Beynin bölümleri ve katmanları. Bağımlılık ve beyin. Duyuların dünyası ve zihnimizin gizli güçleri.

Kitabın son bölümünde yer alan Sinan Canan’ın gitar çalma serüveninin hayatının akışını değiştirmesi üzerine yazdıkları ise ilham verici. Sadece bu hikaye bile beynimize başka bir açıdan bakmamızı sağlıyor.

Bilimsel bilgi okumanın yanında beynimize dair yeni şeyler keşfetmenin hazzını yaşatan Değişen Be(y)nim kitabı tekrar tekrar okumalık.

Hem kendini hem başkalarını gerçekten anlamak isteyenler bu kitap sizin için… Önce anne-babalar ve Öğretmenler lütfen

değişenbeynim

Bu yazım 17.12.2015’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.

 

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

two + two =