Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür, hayal gücü her yere!
Einstein
Biyografi okumaktan ayrı bir keyif almışımdır her zaman. Einstein-Yaşamı ve Evreni biyografi kitabını ise herkese tavsiye ediyorum. Tüm dünyada çok satan kitaplar, Benjamin Franklin ve Steve Jobs biyografilerinin yazarı Walter Isaacson’ın yazdığı Einstein – Yaşamı ve Evreni kitabı, Albert Einstein’ in tüm eserleri ortaya çıktıktan sonra yazılan ilk kapsamlı biyografi olma özelliği taşıyor. Tudem Yayınevinden 2011 yılında Türkçe çevrilen kitapta;
Einstein’ın zihni nasıl işliyordu?
Onu dâhi kılan olgular nelerdi?
Dâhiliğinin özel yaşamına etkileri var mıydı?
Tanrı kavramına yaklaşımı nasıldı?
Einstein’ın bilimsel düş gücünde karakterinin isyankâr doğasının da bir payı var mıydı?
Ve daha çok sorunun yanıtını, bulabileceksiniz.
Einstein’ın bilimsel düş gücüne, yaratıcılık ve özgürlüğe dair düşüncelerine yer verilen kitaptan altını çizdiğim bir bölüm;
Einstein kendi zihinsel başarılarını, genellikle meraklı olmasına bağlamıştı. Hayatının sonlarına doğru şöyle demişti: ‘’Hiçbir özel yeteneğim yok, sadece tutkulu bir biçimde meraklıyım’’.
Bu özelliğini, dehasının unsurlarını gözden geçirirken belki de ilk sıraya koymak gerekir. Çocukken, hasta yatağında, pusulanın iğnesinin neden kuzeyi gösterdiğini bulmaya çalışması bu yüzden önemlidir. Bir çocuğumuz pusulanın iğnesinin dönüşünü gördüğümüz zamanları hatırlayabiliriz, ama çok azımız bir manyetik alanın nasıl işlediğini, hangi hızla yayıldığını ve muhtemelen maddeyle nasıl etkileştiğini tutkuyla araştırır.
Einstein’ın görüş açısını tanımlayan basit formüller vardı. Yaratıcılık, uyumsuz olmayı gerektiriyordu. Bu da, özgür zihinlerin ve özgür ruhların beslenmesi demekti ve ‘’hoşgörü ruhunu’’ gerektiriyordu. Hoşgörünün temelindeyse alçakgönüllülük – hiç kimsenin başkalarına fikir ve inanç empoze etmeye hakkının bulunmadığı inancı-vardı.
Dünya birçok cüretkat deha görmüştü. Einstein’ın özel kılan, zihninin ve ruhunun bu alçak gönüllükle yumuşamış olmasıydı. Yalnız başına yürüdüğü yolda kendine güveni tamdı, ama aynı zamanda da doğanın güzelliği karşısında huşu duyuyordu. ‘’Evrenin yasalarında bir ruh tezahür ediyor. İnsanlardan daha üstün olan bir ruh. Mütevazı yeteneklere sahip olan bizler, bunun karşısında tevazu hissetmeliyiz’’, demişti.
Einstein’ın hem kişisel hem de mesleki hayatına ışık tutan, Einstein-Yaşamı ve Evreni her evde her okulda bulunması gereken ilham verici bir kitap.
Ve güzel bir haber, bilim tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Walter Isaacson’ın kaleme aldığı Einstein: Yaşamı ve Evreni isimli kitaptan uyarlanacak olan Albert Einstein’ın hayatı film haline getiriliyor. ‘Deha (Genius)’ adını taşıyacak ve 10 bölümlük bir seri olacak.
Prag’da çekimlerine başlanan dizi film 2017 yılında National Geographic’te yayınlacak. Einstein’ın hayatının gizli kalmış yanlarının ve bilim dünyasındaki başarılarının anlatılacağı Walter Isaacson’ın kaleme aldığı Einstein: Yaşamı ve Evreni’nden uyarlandı.
Einstein’ın müthiş zihninde bir yolculuk yapmak ve iyi bir hikaye okumak isteyenler bu kitap sizin için…
Bu yazım 15.12. 2016 tarihinde Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.