Hikaye Anlatıcısının Sırrı

Hikâyelerin insanların kalplerine seslenmek gibi benzersiz bir gücü vardır.
Peter Guber

Hikayelerin benzersiz gücü her daim ilgimi geçmiştir. Bu konuda kendimi geliştirmeye gayret ediyorum. Profesyonel işimde aslında bir nevi hikaye anlatıcılığı. Dolayısıyla hikaye ve hikaye anlatmaya dair ne kadar kitap varsa okumaya çalışıyorum.  Hikaye Anlatıcısının Sırrı kitabını da Aganta Kitap Yayınevi’nin yayınlanmasıyla hemen okudum. Hikaye Anlatıcısının Sırrı kitabının yazarı Carmine Gallo, çok satan TED  Gibi Konuş ve Steve Jobs’ın Sunum Sırları kitaplarının yazarı, dünyanın önde gelen markalarının iletişim koçu.

Carmine Gallo, Hikaye Anlatıcısının Sırrı’nda dünyada değişim yaratan girişimciler, şirketler, liderler ve TED konuşmacılarının hikaye anlatma becerilerinin sırlarını ayrıntılı örneklerle gözler önüne seriyor. Steve Jobs’dan, Ken Robinson’dan, Richard Branson’a iz bırakmış pek çok lider ve girişimin başarısına 50 farklı hikayeye  tanıklık ederken  belki de kendi hikayenizin farkına varacaksınız.

Mesleğiniz, yaptığınız iş ne olursa olsun hikaye anlatma becerisinde ustalaşanlar diğerleri üzerinde muazzam etkiye sahip olabilir. Princeton Üniversitesi’nden sinirbilimci Uri Hasson’a göre, çekici hikayeler anlatabilen birisi dinleyicinin beynine gerçekten de fikirler, düşünceler ve duygular ekebilir. Hikaye anlatma sanatı fikirlerin savaşında en güçlü silahınız.

Hikaye Anlatıcısının Sırrı kitabı 5 bölümden oluşuyor. Sırasıyla; İçimizdeki ateşi canlandıran hikaye anlatıcıları, eğiten hikaye anlatıcıları, basitleştiren hikaye anlatıcıları, motive eden hikaye anlatıcıları, hareket başlatan hikaye anlatıcıları. Her bir bölümün sonunda ‘’hikaye anlatıcısının sırrı’’ kısmında o bölümün özüne yer verilmiş.

Kitabın sonunda yer alan ‘’Hikaye Anlatıcısının Kontrol Listesi’’ nde bulunan güçlü sorularla nasıl bir hikaye anlatıcısı  olduğunuzu belirleyebilirsiniz.

Carmine Gallo, hikaye anlatımının insan hayatındaki önemi ve bilimsel dayanaklarına da çokça yer vermiş. İşte o satırlardan birkaçı;

‘’Bir insanın kafasına, ilk önce kalbine dokunmadan erişemezsiniz ve kalbe giden yol da amigdaladan başlamak üzere beyinden geçer. Amigdalanın gücü budur. İyi bir hikaye de kortizol, oktisotin ve dopamin gibi kimyasallar salgılar’’.

‘’Sosyal antropologlar, hikaye anlatmanın atalarımızın ateş başındaki sohbetlerinin yüzde 80’ini meydana getirdiğine inanıyor. Nabibya’nın Kalahari çölünde “Buşmanlar” olarak bilinen bir grup göçebe hala günlerini karpuz, kabuklu yemişler, tohumlar ve antilop gibi yiyeceklerin peşinde geçiriyor. Güneş Kalahari üzerinde batınca, Buşmanlar ateşlerini yakıp atalarının on binlerce yıl önce yaptıkları gibi hikayeler anlatıyor. Gün içinde Buşamların konuşmaları hayatta kalmak üzerine yoğunlaşıyır. Konuşmalarının  sadece yüzde 6’sı hikayeler içeriyor. Ama geceleri,  Buşmanlar konuşmaların yüzde 81’ini hikaye anlatmaya ayırıyor. Kadınlar ve erkekler, çoğunlukla diğer köylülerin tanıdıkları insanlar hakkında komik ya da heyecanlı hikayeler anlatıyorlar. Buşmanlar için hikaye anlatımı hayal gücünü tetikliyor, birbirini tanımayan insanlar arasında bağlar yaratıyor ve Buşmanların hayatta kalmaları için temel öneme sahip kurumlar hakkında bilgi aktarılıyor’’…

“Ateş ışığında anlatılan hikayeler tüm dinleyicileri aynı duygusal dalga boyuna, aydınlanmış kavrayışa, güvene ve empatiye ulaştırır.” diyor Utah Üniversitesinden Prof. Polly Wiessner. “Hikayeler ve tartışmalar aracılığıyla insanlar başkalarının deneyimlerini toplayıp denenen seçeneklerin bilgisini biriktirdi. Büyük resmin iletilmesi için gece konuşması büyük öneme sahipti’’.

Akıcı bir dili olan kitap okuyucuya diyor ki, hepimiz ‘’hikaye anlatıcısı’yız’’. Peki sizin hikayeniz nedir?

Hikaye dinleme, okuma ve anlatmayı dert edinenler bu kitap sizin için…

 

hikayeanlatıcısınınsırrı

Bu yazım 05.12.2017 tarihinde Eğitimpediada yayınlanmıştır.

Önceki İçerik112 Öğretmenliğime Notlar
Sonraki İçerikŞimdi’nin Gücü

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

three × two =