Kendi Everest’inize Tırmanın

Kişisel gelişim kitaplarının pek çoğunda “Kendinizi tanıyın” vurgusu dikkati çeker. 2800 yıl önce Delfi’de inşa edilen Apollon Tapınağı’nın girişindeki “GNOTHI SEAUTON” yani “KENDİNİ BİL” yazısı ise insanın kendini bilmesine yönelik kayda geçen belki de tarihin en eski sözlerinden biridir. Aynı şekilde; tüm öğretilerde, felsefelerde, dinlerde kendini bilmek önemlidir. “Kendini bilmek” sözüyle işaret edilen ve aslında  “Olmak” olarak tarif edilen ise kişinin kim olduğunu, ne istediğini ve ne yapabileceğini bilmesi, bunun farkına varmasıdır. Bilgeliğin yolu, kendini bilmekten geçer. Bu hafta tanıtacağım kitap benim için  kişisel gelişimden öte bir BİLGELİK KİTABI…

Kendi  Everest’inize Tırmanın kitabının yazarı hepimizin çok yakından tanıdığı bir isim:  AKUT (Arama Kurtarma Derneği) Kurucu Üyesi ve aynı zamanda Everest’e ilk Türk tırmanışını gerçekleştiren profesyonel dağcı, değerli yazar Nasuh Mahruki.

Mahruki’nin, Alfa Yayınları’ndan 2010 yılında çıkan kitabı, kişisel deneyimlerinin ışığında, bireyin ruhsal gelişim yolculuğunu anlatıyor. Kendi Everest’imize tırmanmamız konusunda rehber niteliğinde olan kitap, piyasadaki birçok kişisel gelişim kitabından belirgin biçimde ayrışıyor. Ayrışıyor çünkü içinde; deneyim, birikim, yaşanmışlıklar var. Mahruki kitabında, bireysel yetenek ve becerileri tutkuyla birleştirip çalışarak, kişinin hayat misyonunu nasıl gerçekleştirebileceğini kendi yaşamının izdüşümleri ile anlatıyor. Kısacası Nasuh Mahruki’nin, insanın kaç yaşında olursa olsun en çok hikayelerden öğrendiği gerçeğiyle kaleme aldığı kitabın içinde, gerçek bir “hikaye” var.

Son yıllarda, geliştirilen eğitim programlarında, “beceriler” bilgiden de  öte önemli bir gündem oluşturuyor. “21. yüzyıl yaşam becerileri” olarak adlandırılan bu kavramlar, adeta yeni dünyaya uyum sağlamanın kodları niteliğinde konumlandırılıyor. 4C başlığı altında Communication (İletişim), Creativity (Yaratıcılık), Critical Thinking and Problem Solving (Eleştirel Düşünme ve Sorun Çözme), Collaboration (İşbirliği) olarak tanımlanan 21. yüzyıl becerileri, kanımca sadece bu yüzyılda değil tüm zamanlar için geçerliliği olan kavramlar.

İşte bu becerilerin tümü Nasuh Mahruki’nin “Kendi Everest’inize Tırmanın” kitabında yaşam buluyor, anlamlı bir hikaye ile sözcüklere dökülüyor. Yazar kitabında, bireyin bu becerileri nasıl harekete geçirebileceği ile ilgili 64 maddelik bir de  yol haritası çiziyor okuyucuya.

Özellikle gençlerin ve çalışan herkesin kitabı bu bakış açısıyla okumasını öneririm. Kitabın ilk sayfasında yer alan aşağıdaki şiir ise adeta kitabın önsözü gibi:

her şey ve her yer;

burası ve orası özde aynı

ve aslında hepsi bir…

kendi yoluna gitmeli,

kendi dağına tırmanmalı,

kendi denizine dalmalı,

kendi göğünde uçmalı,

kendi gözlerinle görmeli,

kendine gitmeli,

kendine tırmanmalı,

kendine dalmalı,

kendine uçmalı,

kendini görmeli,

gittim, tırmandım, daldım, uçtum,

görülmek için çok büyük, ama

görmek için çok küçükmüş.

“Bu kitap, yaşam yolculuğunda kendi zirvelerine ulaşarak, gerçek değerini ortaya çıkarmak isteyenler için kaleme alındı.”diyen Nasuh Mahruki, kişinin dikkatini tümüyle kendisine yoğunlaştırmasını sağlayacak can alıcı sorularla okuyucusunu, kitabın odağına ve amacına biraz daha yaklaştırıyor.

 Kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?

Neyi başarmak sizi mutlu eder?

Hayatınızda neleri gerçekleştirmek istersiniz?

Nasıl anılmak istersiniz? 

Kendi Everest’inizin nerelerde olduğunu düşünüyorsunuz? 

Gençlere “Ne olmak istiyorsun?” yerine Mahruki’nin yukarıda sıraladığı soruları yönelttiğimizde,  kendi potansiyellerini ve yapmak istediklerini keşfedeceklerine yürekten  inanıyorum. Bunu, kitaptaki şu cümleler de güçlü biçimde destekliyor: “Herkes Everest’e tırmanamayabilir ama herkesin tırmanabileceği bir Everest’i vardır. Asıl olan birimizin diğerinden daha iyi olması değil, her birimizin kendi içimizde taşıdığımız potansiyeli, kendimiz için en iyi ve en doğru olanı bulmasıdır. Kendi potansiyelinin doruğuna ulaşan insan, zaten yaşam içinde diğerlerinin arasındaki doğru yerini de bulmuş olur.”

 Yine kitaptan bir alıntıyla yazımı noktalamak istiyorum:

“Yaşamdaki rutinlerimizin dışına çıkmak, yeni ve farklı ilgi alanları seçmek, hayata ve sunduğu fırsatlara farklı açılardan bakabilmek, daha önceden yapamadığımız ama düşlediğimiz şeyleri denemek, yeni başlangıçlar; potansiyelimizin henüz farkına varmadığımız ve kullanmadığımız kapasitesini de ortaya çıkaracaktır.”

 

Ben, kitabı aldığım gün bitirmiştim; birçok sayfanın altını çizerek, notlar alarak… Ertesi gün bir kitapçıda dolaşırken Nasuh Mahruki’yle karşılaşmak, kitabını imzalatıp, yazdıkları üzerine sıcağı sıcağına sohbet etmek de hoş bir tesadüf olmuştu benim için.

Gençler, gençlerle çalışan öğretmenler, profesyonel koçlar ve her daim genç kalanlar; bu kitabı keyifle okuyacaksınız.

kendieverestinetırmanmak

 

Bu yazım 06.02.2015’te Eğitimpedia‘da yayınlanmıştır.

Önceki İçerikÖz
Sonraki İçerikYavaşla!

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

18 + thirteen =