‘’Başarılı olmak istiyorsanız insanlarla istişare edin.’’
Çin atasözü
Liderlik eğitiminin ünlü ustası, John Adair’in Konfüçyüs felsefesinin daha iyi bir liderlik yolunda bize nasıl ışık tutabileceğini anlattığı, Konfüçyüs ve Liderlik başucu kitabı niteliğinde.
Aradan yüzyıllar geçse de liderliğe olan bakış açısı ve liderlerde bulunması gereken bazı özellikler değişmiyor. M.Ö 551-M.Ö 479 yılları arasında yaşayan ünlü filozof Konfüçyüs’ün öğretilerinin, liderlere nasıl yol gösterdiğini anlatan Konfüçyüs ve Liderlik kitabı da bunu doğruluyor. Konfüçyüs liderlik öğretilerinin 2.500 yıl süre gelmesinin ve halen de güncelliğini korumasının ana sebebi, onun ilkelerinin altında yatan insan doğasının özüne hakim olma yeteneği denebilir. Konfüçyüs’ün yüzyıllar öncesinden insanın özüne dair, ‘’Eğer siz doğru bir örnek teşkil ederseniz, kim hata yapmaya devam edebilir? Onları haysiyetli, ağırbaşlı bir şekilde yönet ki böylece sana hürmetkar olacaklardır; onlara nezaket ile muamele et ki böylece ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır; iyiyi öv ve geride kalanları eğit ki böylece onlara heyecan aşılamış olursun.’’cümlelerinde vurgulananların tüm zamanlarda ne kadar da geçerli olduğunu fark ettiriyor.
Liderlik eğitmeni John Adar, bireyleri geliştirmek, adil yönetim, analiz, motivasyon, doğru takım kurma, iletişim, taktir ve teşvik etme gibi, lider için hayati öneme sahip konuları, Konfüçyüs öğretileriyle değerlendiriliyor. İşte o değerlendirmelerden bir bölüm;
- Bir lider olarak görev, takım ve bireylerden sorumlusun. Ortak görev bağlamında, grup ile sanki bir kişiymiş gibi bütüncül bir ilişkin olmalı. Bu arada takımındaki bireylerle de eşit ya da birbirinden farklı ilişkilerini de devam ettirmelisin. Şunu unutma ki bir favorin olmamalı; sahip olduğun tüm örnekler bir kuğudur.
- İş yapısı altında bireylere yardım etmenin birçok yolları vardır. Onlara yardım etmek örneğin iş yapmalarını engelleyen kişisel bir problemlerini çözmek anlamına gelebilir. Burada Konfüçyüs iki ana temel üzerine durur: Çok kişiyi dinlemek ve hak eden az kişiyi yükseltmek.
- Bireyleri dinlemek bir görev ihtiyaçlarından biridir. Bu bir lider olarak sizin alacağınız kararların kalitesini önemli ölçüde geliştirir. Bu aynı zamanda bireylerin dinlenme, katkıda bulunma ve tanınma gibi ihtiyaçlarını da giderir.
- Bir karardan önce fikirlerine danışılan gruplar ya da bireyler bu kararı uygulamakta daha itaatkâr ve hevesli olurlar. Dolayısıyla bir karar almadan evvel, içinde bulunduğunuz durumun el verdiği kadar diğer insanlarla istişareler yapmalısınız.
- Özellikle operasyonel ve stratejik anlamda bireyleri geliştirmekte liderin trolünün bir parçası da takımdaki tüm bireylerin onlara özgü olan
- Güçlerinin farkında olmak ve onları bir fırsat doğar doğmaz bu yetenekleri doğrultusunda konumlandırmaktır. Diğer insanları bu şekilde tanımak için kişilik ya da görüşünüz ile alakalı olan meşguliyetinizden de kurtulmanız gerekir.
Okunması hızlı üzerinde düşünmesi hayli zaman alan bu kitabı telaşa kapılmadan okumakta fayda var.
Liderliğin geçmişten günümüze değişmeyen özünden ilham almak isteyenler bu kitap sizin için.
Bu yazım 24.11.2016 tarihinde Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.