Odak: Mükemmelliğin Gizli Anahtarı

İnsan beyni ve bu konudaki çalışmalar ile ilgili merakım hiç azalmadan devam ederken Duygusal Zeka’nın yazarı Daniel Goleman’ın ‘’ODAK: Mükemmelliğin Gizli Anahtarı’’ kitabını okumamak ve paylaşmamak olmazdı. Beynimiz, her şeyin özü. Daha iyi çalışmasından öte onu iyi tanımalıyız ve anlamayız. Varlık yayınlarından, Filiz Nayır Deniztekin çevirisiyle yayınlanan bu kitap tam da bu gereksinimi karşılar nitelikte.

Her an her yerde olmanın, aynı anda birçok şeyi yapmanın adeta körüklendiği bu zamanda odaklanamamak hemen herkesin yaşadığı bir sorun. Bu sorun üzerine düşündürttüğü, yeni araştırmalarla desteklediği Goleman’ın ‘’ODAK’’ kitabı bir solukta okunuyor. Yazar, ‘’ODAK: Mükemmelliğin Gizli Anahtarı’nda internet çağının enformasyon ve eğlence seli içinde kıt bir kaynak haline gelen Dikkat ve Odaklanma yetilerini araştırıyor.

 ‘’Odak: Mükemmelliğin Gizli Anahtarı’’ kitabı 7 kısımdan oluşuyor. Ve her bir kısımda birbiriyle  ilişkili. İlk kısımda dikkatin anatomisi, ikincisinde Öz-farkındalık var. Öz-farkındalıktan sonra sırasıyla;  Başkalarını Okumak,  Daha Geniş Bağlam, Akıllı Alıştırma, İyi  Odaklanmış Lider Ve Büyük Resim yer alıyor.

Kitap da belirtildiği üzere; ‘’Dikkat, bir kas gibi çalışır: kötü veya az kullanılırsa zayıflar, iyi çalıştırılırsa gelişir’’. Kendi içimize, başkalarına ve dış dünyaya yönelik üç tür odaklanma olduğunu söyleyen Goleman, yüksek performanslı kişilerin – ister sporcu olsun, ister sanatçı, yönetici ya da siyasetçi – bunların her birinde ustalaştığına dikkat çekiyor. Çok sayıda dikkat dağıtıcının her an sel gibi üzerimize geldiği bir çağda, odaklanmayı öğrenmemizin her zamankinden daha fazla önem taşıdığını vurguluyor. Ayrıca, ABD’de birçok çalışanın iş konsantrasyonunu artırmak için “odaklanma eğitimi” aldığına dikkat çekiyor.

Başarıya ulaşmak için odaklanmayı sağlamak gerektiğini vurgulayan Daniel Goleman’a   göre üç tip odak var: Bunlar ise; içsel, başkalarına ve dışsal. Her üçü arasındaki uyum ve dengeyi sağlamanın esas başarıyı sağlayacağı kitap da çeşitli argümanlarla destekleniyor.

Kitap da, odak tiplerinden ilki duygularınızı ve düşüncelerinizi kontrol edebilmek; ikincisi, etrafınızdakilerin düşünce ve duygularını anlayabilme çabası ve üçüncüsü ise rakiplerinizde ve dünyada olup bitenleri kavrayabilmek olarak açıklanıyor.

Peki,  Goleman, neden “odaklanma” konusuna bu kadar önem veriyor? Çünkü, ona göre dikkatimiz hiç olmadığı kadar büyük saldırı altında, Özellikle iş dünyası kendi yararına kullandığını düşünse dahi, akıllı telefonların da gelişiyle 7/24 hayata karışan dijital teknolojinin “bölücü ve dağıtıcı” etkilerinden bolca nasiplenmiş durumda. Bu görüşe katılmamak mümkün değil.

Umut şu ana şimdiye odaklanmaktır. Belki de bunca kişinin umutsuzluğu ya geçmişe ya geleceğe dikkatini vermekten dolayı,  şimdiyi kaçırmaktan olmasın.

Erickson Koçluk ekolünün kurucusu Dr. Marilyn Atkinson’un söylemiyle “İnsan hayatta neye odaklanırsa mutlaka ondan sonuç alır”. der. Bundan yola çıkarak sorayım Ey okuyucu ‘’Sen tam olarak neye odaklanmak istiyorsun?’’

Odağınız sizin gerçeğinizdir. Gerçeğini bulmak isteyenler bu kitap sizin için…

odak

Bu yazım 04.06.2015’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.

Önceki İçerikBuzdağımız Eriyor
Sonraki İçerikHayatın Direksiyonuna Geç

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

sixteen − fifteen =