Öğretmenler İçin “Kişisel Dönüşüm” Vakti

Köklü dönüşümün izleri, hayatın her alanında yaşanıyor. Bu dönüşümü, dünyada meydana gelen kitlesel çaptaki değişikliklere bakarak görmek de mümkün. Küresel ekonomik düzenin çöküşü ve yeniden yapılanma sürecine girmesi ise, sözü edilen dönüşümün parçalarından sadece biri. Kişisel hayatlarımıza bakıldığında da bu farkı yakından görebiliriz. Eskiye ait akla gelebilecek ne varsa hepsi son hızla değişip dönüşüyor. “Zaman” bile artık, eskiden anlaşılan, önceden tanımlanan şeklinden farklı bir anlam taşıyor. Öyle ki, yirmi dört saat içinde dört mevsim bir arada yaşanıyor.

Yaşamın çeşitli alanlarındaki bu yapısal değişimler, insanın birçok konudaki algılarını da zorunlu olarak dönüşüme uğrattı. İşte, tam da bu süreçte insanın kendi potansiyelinin farkına varması ve bunu yönetebilmesi büyük önem taşıyor. Eğitim sürecinde öğrencilerin kendi potansiyellerini keşfetmelerini sağlama konusunda büyük çabaları olan öğretmenlerin öncelikle kendilerinin ‘’Kişisel dönüşüm harekâtına’’ gereksinimleri var. Hayat bir bütün, insanda bir bütün beden,-duygu ve aklıyla. Dolayısıyla öğretmenlerin mesleki gelişimleri bu bütünlüğe ulaşmada tek başına yeterli olmuyor. ‘’Nefes alabilmeleri gerekiyor ki nefes aldırabilsinler’’ Peki nereden başlamalı? 7 basit kelimede özetlenebilir.

Farkındalık;

Farkındalık, gördüklerimizi duyduklarımızı ayırt edebilmektir. James Thurber’ın söylemiyle ‘’Ne geriye bak kızgınlıkla, ne de ileriye korkuyla! Sadece etrafına bak; farkındalıkla’’.  Dünyada, ülkede, çevrenizde, kendinizde, çocuklarda, gençlerde neler oluyor, ne gibi değişimler yaşanıyor?

Hayata farklı bi açıdan bakmak gerek bazen
öndeki otomobilin plakası yerine
ufuk çizgisini görmek
biraz yükselmek
Ve sıradan olandan sıyrılıp
FARKEDİLMEYENİ FARK ETMEK

Anlamak için önce fark edebilmek gerekiyor.

Son 1 aydır kendinize dair neleri fark ettiniz?

Yavaşlamak;

Bazen bir şeyleri durup gözlemlemek, bastığımız yeri anlamak, kendimizin farkına varmak ve olan bitenin ardındaki gerçekleri görmek gerek. Çünkü, sevmek için, bilmek için, güzelliği fark etmek için zaman ayırmak gerekir.

Gün içinde kendinize en az 30 dakika zaman ayırabiliyor musunuz? 

Ezber bozmak;

Öğrencilerimizin değil öncelikle kendi ezberimizi bozmak. O sıkı sıkıya bağlı olduğumuz alışkanlıklarımızdan vazgeçmek. Bu kolay bir süreç değil elbetteki. Beyin araştırmaları diyor ki, hiç bilmediğiniz ya da çok az bildiğiniz bir alanda yeni bir şeyler öğrenmeye başladığınızda beyinde yeni nöral ağlar oluşuyor. Yeni nöral ağlar yeni bakış açıları demek kendi ezberimizi  bozmak demek. Denemeye değer. Bir hobiye başlamak bile çok şeyi değiştirecektir.

Alıştığınız ötesinde bir şey yapsaydınız bu ne olurdu? 

Özgürlük;

Duvarları yık, zincirleri kır, özgür ol… bunlar işin görüntüsü. Zor olan zihindeki duvarları yıkmak, zincirleri kırmak ve zihinlerdeki özgürlük. Aklın dışına çıkmak. Şimdiye kadar aile, toplum, eğitimin yüklediği algıları bir kenara bırakıp özgürce bakabilmek her şeye.

Açık bir kalple özgür zihinle hayata olaylara, kişilere daha geniş bir çerçeveden bakabilmek. Mümkün müdür? Bence evet. Öncelikle kendimize, aşağıdaki soruyu sormak ve korkusuzca yanıtlamak.

Ne istiyorum?

Çember;

Büyük bir konfor alanıdır aslında hep aynı çevre, hep aynı arkadaşlar, dostlar, meslektaşlarla birlikte olmak. Sohbet etmek, paylaşmak. Güven verir, huzur verir. Bildik tanıdıklarla çoğu zaman çok da düşünmeden hayat akıp gider. Konuşulan konular, paylaşılanlar ve hatta tartışılanlar hep aynıdır bir kısırdöngüdür adeta. Çemberin dışına çıkmak ise çoğu zaman risktir. Lakin bu riske değer yeni insanlar yeni bakış açıları sağlayacaktır.

Çemberinizin dışında en son kimlerle sohbet ettiniz?

Hissetmek;

Hissetmek ancak duygularla mümkün. Duygu olmayıncada yapabileceğin bir şey yok. Duygularımız sayesinde bir bütün oluyoruz. Kendimizi var edende hasta edende ‘’duygularımızdır’’. Ve bu duygulardan en kapsayıcı olan ‘sevgidir’. Sevmek beklentisizce sevmek. Önce kendimizi sonra başkalarını.

Kendinizi daha iyi hissetmek için neyi farklı yaparsınız?

Öğrenmek;

Öğrenme, yüreğimizin ve aklımızın derinliklerinde bildiklerimizi keşfetmemizdir. Uygulamak, bildiğimizi göstermemizdir. Öğretmek, çevremizdekilerle kendi yüreğimizdekileri paylaşmaktır. Bu hayatta hepimiz birer öğrenci, öğretmen ve uygulayıcıyızdır. Richard Bach

En son neyi öğrenirken, heyecan, merak ve keyif yaşadınız?

SONSÖZ

Kendiniz için yapabilecekleriniz sınırsız. Hayatın içinde yaşadığınız çeşitli kriz dönemlerinde kendi iç sesinize kulak verirseniz, değişmekten korkmazsanız, yaşamınızdaki her şeyi sabit tutmaya çalışmazsanız, kendinizi mutlu ve doyumlu bir yaşama götürecek yepyeni bakış açılarına sahip olabilirsiniz.

Kalbi sevdikçe, neşe duydukça, güzellikleri fark ettikçe, beyni yeni şeyler keşfettikçe, herkes hayat boyu öğrenendir.  

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

sixteen + two =