Sade

Sade kavramı, zihnimizde acaba nasıl bir çağrışım uyandırıyor? Sadelik, en yüksek gelişmişlik düzeyidir” demiş, Leonardo da Vinci. Sadelik bir bakış açısı. Bu bakış açısına bir kez sahip olundu mu da hayatın tüm alanlarına ister istemez sızıyor.

Hayatlarını sadeleştirmek isteyen ama nereden başlayacaklarını bilemeyenler için tam da yeni yıl öncesi ilham kaynağı olabilecek bir kitap olarak Sade karşımıza çıkıyor.

Günümüz dünyası artık daha hızlı. Çok fazla eşya, çok fazla seçenek var. Sahip olunan çok az zaman nedeniyle de baskı hissediliyor. Endişeleniyor, sorunlar yaşanıyor. Haftanın kitabı olarak seçtiğim  Sade kitabı  hayatı sadeleştirmeyi öneriyor; daha az endişelenmeyi ve hayatı sadeleştirmeyi odağına almış.

Begüm Başoğlu ve Ege Erim’in birlikte yazdıkları ‘’Sade’’ kitabı deneyimlerden yola çıkılarak yazılmış bir kitap özelliği taşıyor. Bir rehber niteliğinde adeta. Okuyanus yayınlarından çıkan kitabın hikâyesi ise şöyle; Begüm Başoğlu ve Ege Erim bir gün hayatlarındaki fazlalıkları attıkça daha mutlu olduklarını keşfederler. Giymedikleri giysileri tutmayıp, kullanmadıkları eşyalarına vedalaşmışlar. Her programa dahil olmaktan vazgeçerken, sade yaşamı tercih etmişler. Bundan yola çıkarak tüm bu süreçte yaşadıklarını kitaplaştırmışlar.

Begüm Başoğlu ve Ege Erim kitaplarında, kalabalıkta bile kendimizi bulamadığımız zamanlardan geçerken azalınca çoğalmanın sadeleştikçe özgürleşmenin önemini vurgulamışlar.

 Sade kavramını ise şöyle tarif ediyorlar; içinde daha az eşya, daha fazla deneyim olan, daha hafif, sınırlarını kendinizin belirlediği dolu dolu bir yaşam.

Arzuları kışkırtan bunca nesne sana göz kırparken insanın “sade bir yaşam” sürdürmesi o kadar kolay mı? Pek kolay değil. Zira alışkanlıkları değiştirmek hemen olmuyor. Bir süreç gerektiriyor. Bu süreçte sadenin gücünden yararlanmalıyız. Bu güçten yararlanmanın ilk adımı ise vazgeçme cesareti. ‘’Vazgeçme, bizden herhangi bir şey eksiltmez ama bize bir şey verir sadeliğin tüketilmez gücünü’’ der M.Heidegger. Sadelik tüketilmez güçtür. Bu gücü yaşamlarında kullanan yazarlar,  farkındalıklarını ve sonuçlarını aktarmışlar Sade kitabında.

Bir tutam “sadelik” lütfen
Sade kitabında, gardıropu, evi, ilişkileri, parayı, iş hayatını ve teknolojiyi sadeleştirmek neden gereklidir? sorusuna yanıtı verilirken aynı zamanda sadeleşme yolunda atılacak adımlarda paylaşılıyor. Denemeye değer adımlar.

Tüketim hastalığının kol gezdiği günümüzde önce aklımızı sadeleştirerek bir adım atmaya başlamak en doğrusu olsa gerek.

2016 yılı hedefi olarak kendine yaşamının her alanında sadeleşmeyi koyanlar bu kitap sizin için…

sade

 

Bu yazım 31.12.2015’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

6 − 2 =