Yaratıcı Öğrenciler

“Okullar Yaratıcılığı Nasıl Öldürür?” adlı konuşmasıyla  tüm dünyada  hayli ses getiren Dr. Ken Robinson Lou Aronica ile birlikte yazdığı, Yaratıcı Öğrenciler kitabında öğrencilerin yaratıcılığını nasıl güçlendiririz? sorununa odaklanmış. Eğitimpedia’ da daha önce DR. Ken Robinson’un “ÖZ” kitabını paylaşmıştım. Yaratıcı Öğrenciler kitabınızda aynı merak ve ilgiyle okudum ve paylaşıyorum.

Son zamanlarda yayınladıkları kitapları çok beğendiğim ilgiyle takip ettiğim  Sola Yayınlarından Dilek Boyraz’ın çevirisiyle çıkan Yaratıcı Öğrenciler kitabını yeni eğitim öğretim yılına başlarken tüm eğitimciler ve velilerin okumasını öneririm.

İngiltere’den Amerika’ya, Çin’den Finlandiya’ya kadar pek çok ülkedeki eğitim reform girişimlerinden, raporların ve fark yaratan okullardan bahsedilen kitapta yazar,  Neden eğitim bu kadar sıcak siyasi bir gündeme sahiptir? sorusunu ise şöyle sıralamış ekonomik, kültürel, toplumsal ve kişiseldir. Değişen okullar, doğuştan öğrenenler, metaforları değiştirmek, öğretme sanatı, bilmeye değer olanlar nelerdir?, sınavlar, okul yöneticilerinin ilkeleri, geleneksel ailenin özüne dönüş, ortam değişikliği başlıklarıyla bölümlerden oluşmuş kitapta Dr. Ken Robinson, ‘’Öğretmenlerin sahip oldukları çeşitli rolleri öğrenciler için gerekli olan üç amacı gerçekleştirebilir’’ e vurgu yapıyor.

Peki nasıl? Üç maddede sıralanmış;

  • İlham: Öğrencilerine kendi disiplinleri için sahip oldukları tutkuyla ilham verirler ve yapabildiklerinin en iyisini yapmaları için teşvik ederler.
  • Güven: Öğrencilerin kendilerine güvenmeleri için ihtiyaç duydukları beceri ve bilgiyi edinmelerine yardımcı olurlar.
  • Yaratıcılık: Öğrencilerinin tecrübe etmelerini, sorgulamalarını, soru sormalarını, kendi becerilerini ve özgün düşünmeyi geliştirmelerini sağlarlar. Müfredatta yer alan tüm öğretim alanlarından bu faydalar sağlanmalıdır.

Kitaptan kısa bir bölüm;

‘’Eğitim, onu yaşayan bir sistem olduğunu gerçekten anladığımızda ve insanların her koşulda değil belli koşullarda geliştiğini fark ettiğimizde gerçek bir ilerleme kaydeder. Organik tarımın dört prensibi, acilen geliştirilmesine ihtiyaç duyduğumuz eğitim türlerine uyarlanabilir. Bu dört prensip eğitim açısından şu şekilde ifade edilebilir.

 Sağlık: Organik eğitim, tüm öğrencilerin gelişimini ve refahını entelektüel, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden destekler.

 Ekoloji: Organik eğitim, her bir öğrencinin ve her bir topluluğun yer aldığı bu gelişim alanlarının birbirine hayati anlamda bağlı olduğunu bilir.

 Adalet: Organik eğitim, koşulları ne olursa olsun tüm öğrencilerin potansiyellerini ve bireysel yeteneklerini destekler ve onlarla ilgilenen herkesin görevine ve sorumluluğuna saygı duyar.

 Özen gösterme: Organik eğitim, öğrencilerin gelişimi için merhamet, tecrübe ve pratik bilgilere dayalı en uygun koşulları yaratır.

 ”En iyi okullar bu  prensipleri daima uygular. Eğer tüm okullar uygulasaydı ihtiyacımız olan devrim başlamış olabilirdi. Ne olursa olsun, şu anki görevimiz, okullardaki üretimi arttırmak değil, okulların kendilerini canlı tutan kültürlerini güçlendirmektir. Bu dört prensip, bahsettiğim bu konularla gerçekten ilgilenmektedir’’.

Yaratıcı Öğrenciler kitabındaki son cümleler ise önemli bir konuya vurgu yapıyor. Eğitim de asıl ihtiyacın ne olduğuna. ‘’Ve hareket eden insanlar var. Onlar, geleceğin farklı bir şeklini görebilmekte ve hem kendi eylemleri hem de başkalarıyla işbirliği yaparak geleceği şekillendirmeye kararlıdır. Her zaman izin almaya gerek olmadığını bilirler. Gandhi’nin dediği gibi eğer dünyayı değiştirmek istiyorsanız, görmek istediğiniz değişimi önce kendinizde gerçekleştirmelisiniz. Yeteri kadar insan hareket ettiğinde, bu bir hareket olur. Eğitimde tam olarak ihtiyacımız olan şey de budur’’.

Çocukların geleceğini düşünenler bu kitap sizin için…

yaratıcıöğrenciler

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

one × 1 =