Yeni İnsan

Bütünden Gelen Sağlık

Bu hafta, uzun zamandır yayınlanmasını beklediğim ve çıkar çıkmaz hemen alıp okuduğum bir kitabı paylaşacağım. YENİ İNSAN  Bütünden Gelen Sağlık kitabını, benim için özellikle paylaşmaya değerli kılan birkaç şey var.

Birincisi; koçlukla tanışmamı sağlayan, bir Erickson Koçu olmamda emeği geçen ve bu öğrenme yolculuğunda hocam olduğu için kendimi çok şanslı hissettiğim Zerin Başer’in kitabın yazarlarından biri olması,

İkincisi; İnsanın bütünlüğü ve değeri üzerine dair çok derin ve anlamlı bilgiler paylaşılması,

Üçüncüsü; Benim hayat misyonumda olduğu gibi ‘’İnsanı Anlamak’’ üzerine  farkındalık yaratması,

Dördüncüsü; Olumlu ve çözüm odaklı bir bakış açısı sunması,

Beşincisi; Tam bir takım çalışmasıyla (kitabın üç yazarı var) yazılmış olması,

Altıncısı; İlham vermiş olması,

YENİ İNSAN  – Bütünden Gelen Sağlık kitabının yazarları, insanın ve sağlığın yeniden tanımlanması gerektiğine inanan üç hekim; Zerrin Başer, Zerrin Işık Tüfekçi, Gül Yılmaz Çınar.

Üç hekimin bir diğer ortak noktaları da Profesyonel Koç olmaları. Bu ortak nokta kitabın her bir satırında hissediliyor.  Öyle bir uyum, ahenk yakalanmış ki adeta tek bir kişinin kaleminden çıkmış gibi Yazarlar kitapda , sağlığa, hasta-hekim ilişkisi/iletişimine ve sağlık sistemine dair bütünsel bir bakış sunuyor.

YENİ İNSAN’da, özümüzle yeniden bağlantı kurup kendimizle iletişime geçmenin formüllerine ve iyileştirici örneklerine odaklanılmış. Sağlığımızın dışımızda bir yerde değil, kendi içimizde olduğu vurgulanıyor.

İnsan ve sağlığına dair yepyeni bir tanım yapılmış ve sağlığın gerçekte ne olduğu tarif ediliyor.

YENİ İNSAN, iyileşme gücümüze koyulmuş sınırları kaldırıp kendimizi ve sağlık potansiyelimizi sonsuzca yenilenmemiz için bizlere kılavuzluk edecek bir kitap. Ve tam da değişim dönüşümün izlerinin hayatın her alanında yaşandığı zamanları yaşarken sevgiyle, bilgiyle, iyi duyguyla, bütüncül ve çözüm odaklı bir bakış açısıyla yazılmış bir kılavuza her şeyden çok gereksinim var.

Ve kitaptan bazı cümleler…

‘’Hem tıp bilimi hem de insan zihni umudu doğru bir biçimde değerlendirmeyi başarabilirse, gerçekleşecek asıl devri insanın kendi sağlığına duyduğu inancı yeniden kazanması olacaktır’’.

‘’Günümüzde umuttan çok umutsuzluğa yönlendirilmiş olan insan, hiçbir sağlık problemi olmasa bile, sağlığına güven duymayı unutmuş bir biçimde yaşıyor. Toplumda o kadar çok hastalıktan söz ediliyor ki, ‘ben kesin hastayım’ ya da ‘tamamen sağlıklı olmam imkansız, mutlaka bir şeyim vardır’ kodlaması giderek yaygınlaşıyor’’.

 ‘’Sağlığı yaşla bağdaştırıp özdeşleştiren tıp ve zihin kalıplarını farkındalıkla değiştirmek, iyileşme umuduna doğru çıkacağımız yolun en büyük dönemeçlerinden biridir’’.

‘’Sağlıklı olmak, tıbbın çoktan tanımladığı üzere hem bedenen, hem ruhen hem de sosyal açıdan bir bütün halinde iyi olmaktı’’.

‘’Tıbbın sağlık yerine hastalığa yoğunlaşması, agresif hekim-hasta ilişkilerini ve sanal teşhis yöntemlerini beraberinde getirir’’.

‘’İletişimin aslında tek başına bir iyileştirme ve iyileşme yöntemi olduğ , ne yazık ki çoktandır unutuldu. Özümüzdeki sağlığa kavuşmanın ilk adımı, önce kendimizle tekrar iletişime geçmek olmalı’’.

‘’İçtiğimiz sudan soluduğumuz havaya kadar her şeyin insanı hasta edeceğinin kodları işleniyor zihinlere’’.

‘’Doğadaki her şey dengede ya da dengeye ulaşma eğilimindeyse, aynı doğa gerçeğine dahil olan insan da hastalanma değil, iyileşme eğilimindedir’’.

‘’İnsanın yaratım potansiyeli muazzam bir güce sahiptir. Fakat farkındalıkla yöneltildiğinde iyileştirici, bilinçsizce kontrolsüz bırakıldığındaysa hasta edici bir güçtür. İnsan, yakalandığı bir hastalıktan kendi kendini kurtarabileceği gibi, sağlıklıyken de kendi kendini hasta edebilecek güçtedir’’.

Peki siz nasıl bir farkındalıkla yönetiyorsunuz kendinizi?

YENİ İNSAN kitabını farklı kılan bir önemli noktada son bölümündeki  ‘Sağlık Karnesi’.   Okuyucuları pozitif duygulanımda tutup içlerindeki sağlık sistemine bağlayacak, ‘’Olumla(n)ma dersleri’’ ve Bütünle(n)me sorularına yer verilmiş.

‘’Oluml(n)ma dersleri’’ gerçekten hissederek, yani farkındalıkla söylenmesi gereken cümlelerden oluşuyor. Bu cümlelerin size uygunluğuna göre kendinize bir ‘’Karne notu’’ veriyorsunuz.  Ardından da, ‘’Bütünle(n)me sorular’’nı yanıtlıyorsunuz.

Doğan Novus yayınevindenn çıkan kitaptaki çizimleri ise Sema Keser Tezer yapmış. Kitabın çizerinin yaratıcılığını ve sürprizi ise kitabın son sayfalarında saklı.

İnsanın ait olduğu bütünü ve kendi içinde taşıdığı bütünlüğü fark ederek özündeki sağlığa kavuşmak isteyenler  bu kitap sizin için…

yeniinsan

 

Bu yazım 19.03.2015’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.

Önceki İçerikTamamla Bizi Ey Aşk
Sonraki İçerikMasal Terapi

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

7 − one =