“Biz insanlar, sosyal canlılarız. Başkalarının yaptıkları sayesinde dünyaya geldik. Başkalarına muhtacız ve bizi bu dünyada ayakta tutan da budur. İstesek de istemesek de başkalarının yaptıklarından bir yarar görmediğimiz bir an neredeyse hiç yok gibidir. Bu nedenle, mutluluğumuzun esas kaynağının başkalarıyla ilişkimiz olmasında şaşırtıcı bir yan yoktur.”
Dalay Lama bu sözleriyle başkalarıyla ilişki kurmanın değerini ortaya koyuyor. Günümüzde daha da önem kazanan bu konuya dair çok sayıda kitap var. Asla Yalnız Yeme kitabını ise bir adım önde görüyorum diğerleri arasında.
Başarıyla başarısızlık arasındaki ince çizgi: İlişkinin gücünün vurgulandığı Asla Yalnız Yeme kitabını Keith Ferrazi, Tahil Raz‘la birlikte 2005 yılında kaleme almış ve uzun süre ABD’de bestseller olmuş. Kitaptan çıkartılacak ilk ders, insanlar ile ilişki kurarken çıkarlarımızı düşünmek yerine onlara değer katmanın yegane amacımız olması gerektiği.
Keith Ferrazzi, bir yönetici ve danışman olarak yaşadığı olayları samimi bir tavırla kitabına yansıtmış. İlişki kurmak ve sürdürmek hayli zaman, enerji, emek harcamayı da beraberinde getiriyor. Özellikle yaşadığımız topraklarda bir de dezavantajlı gruptaysanız vay halinize.
Kariyer ve günlük hayatta insan ilişkilerin güçlenmesi, çevre oluşturmanın yararları ve bu süreçte neler yapılabileceğine dair önerilere de yer veriliyor kitapta.
Evet hayatımıza başkalarını dahil ederek zenginleşirken yakın ilişkilerimizi (aile, dostlar..) ihmal etmemeliyiz. Hayat bir dengedir.
Kitapta yer alan
‘’Başkalarıyla yakın ilişkiler içinde sürdürülen bir hayat insanı farklı bir bakış açısına götürür. İnsanların birbirlerine sıkı bağlarla bağlı oldukları hayatlarda bakış açılarının zenginliği yaşanır. Bir bakış açısı, diğerine götürür’’
satırları ise bakış açımızı zenginleştirme yolunun ilişkilerden geçtiğini anlatıyor.
Paylaşmanın değerini bilenler bu kitap sizin için…
Bu yazım 08.09.2016 tarihinde Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.