Buzdağımız Eriyor

Değişimin gün be gün hızlandığı dünyamızda başarılı olmak, bireysel ve kurumsal değişimi gerçekleştirmek, inovasyon ve yaratıcılığa odaklanmak hemen herkesin gündeminde. Değişime direnmekten öte değişime uyum sağlamak ve onu yönetmek öne çıkıyor. Peki bu nasıl olacak? Nereden başlamak gerek? Bu ve buna benzer bir çok soruyla doluysa zihniniz ve yanıt bulmak istiyorsanız. Tam da bu konuda bir hikaye kitabı sizlere aradığınız yanıtları verebilecek nitelikte. Zira hikayelerin gücü yadsınamaz!

Basit, sade, değişimi odağına alan ve muhteşem bir hikaye sunan kitap bir fabl; ‘’Buzdağımız Eriyor’’.

2007 yılında Dünya’nın en çok satan değişim kitabı‘’Buzdağımız Eriyor’’un yazarları, Harvard İşletme Fakültesi’nin liderlik ve değişim gurusu John Kotter ve bir modern küresel yönetici  Holger Rathgeber.

Hikaye’nin  kahramanları ise penguenler. John Kotter’ın yaptığı çalışmalara dayanan bu hikayeden binlerce insan ve kurum kullanıp yararlanmış. Antartika’da bir penguen kolonisinde yaşanan sıra dışı olaylar anlatılıyor. Alışkanlıklarına sıkı sıkı bağlı olarak ömürlerini sürdüren kolonide, meraklı bir kuşun yurtlarını tehdit eden bir sorunu keşfetmesiyle olaylar gelişiyor.

Öyküdeki karakterler Fred, Alice, Louis, Profesör, Buddy aslında pek çoğumuzun tanığı kişiler. Bazıları yöneticilerimiz, bazıları iş arkadaşlarımız bazıları ise yakınlarımız.

Butik yayınlarından çıkan ‘’Buzdağımız Eriyor’’ kitabında hikâyenin yansıra, herhangi bir kurumda, takımda ve hatta bireyde gereken değişimin ve dönüşümün sekiz adımda nasıl meydana getirileceğine de yer verilmiş.

Başarılı bir değişimin sekiz yolu;

  1. Acil durum hissi yaratınız.
  2. Yol gösterecek takımı kurunuz.
  3. Değişim vizyonunu ve stratejisini oluşturunuz.
  4. Herkesin çok iyi anlamasını ve kabul etmesini, iletişim kurarak sağlayınız.
  5. Diğerlerini harekete geçmeleri için güçlendiriniz.
  6. Kısa süreli kazanımlar yaratınız.
  7. Gevşemeyiniz ve yavaşlamayınız.
  8. Yeni bir kültür yaratınız.

Her yaştan okuyucun zevk alarak okuyabileceği bu hikaye aynı zamanda gittikçe daha hızlı ilerlemekte olan bir dünyada adeta küçük bir rehber niteliğinde.

Bu hikayeyi okuyun ve üzerine düşünün. Ve sonra hikâyenin hemen akla getirdiği soruları kendinize sorun?

Benim buzdağım nedir?

Eriyen bir buzdağı veya eriyebilecek bir buzdağı üzerinde mi yaşıyorum?

Eriyen buzdağları türlü şekillerde olabilirler: eskiyen üretim hatları, çağdaşlığı yitiren okullar, iş yerinde tekrar tekrar yaşanan sorunlar, kalitesi düşen hizmetler, takım olamamış gruplar, akılla ve mantıkla açıklanması gittikçe zorlaşan bir kurum stratejisi.

Şöyle sorun kendinize: Etrafımdaki No No’lar kimler? Alice’ler ve Fred’ler kimler? Ben kimim?

Aşina olandan vazgeçmeye cesareti olanlar bu kitap sizin için…

buzdağımızeriyor

 

Bu yazım 28.05.2015’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.

 

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

20 − sixteen =