Esneklik Ve Toparlanabilme Becerisi
Esneyen bambu direnen meşeden daha güçlüdür
Japon Atasözü
Her birimiz bir şeylerin peşindeyiz. Ve bu zamanlarda kimi zaman zorluklar kimi zaman da hiç geçmeyeceğini düşündüğümüz anlar yaşıyoruz. Hani kışın hiç bitmeyeceğini baharın ise hiç gelmeyeceğini düşünmek gibi. Böyle zamanlarda yaşamda ayakta kalabilenlerin ortak özelliği ise onların esneklik ve toparlanabilme becerisi olduğunu belirlemiş uzmanlar. Umudunu koruyan, iyi duygunu yüksek tutan, değişen koşullara adapte olabilenler yaşadığı durumlar karşısında sarsılsa da, yara alsa da yoluna devam edebiliyor. Hızlı iyileşip, esneklik ve toparlanabilme becerisine ‘’ rezilyans (resilient)’’ deniliyor.
Acaba neden bazı insanlar diğerlerinden daha dayanıklı?
Dayanılılıklığı sağlayan kalıtım dışındaki unsurlar nelerdir?
Hangi kişilik özellikleri dayanıklı olmamızı sağlıyor?
Cesaret, kararlılık, iyimserlik, özgüven,dayanışma…Bu karakter özelliklerini nasıl inşa edebiliriz?
Çocuklarımıza bu özellikleri nasıl kazandırabiliriz?
Bu sorular dikkatinizi çektiyse Dr. Şirin Seçkin ve Dr. Alper Hasanoğlu’nun birlikte yazdığı Çocukta Rezilyans – Esneklik ve Toparlanabilme Becerisi kitabını mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Sadece anne-babalar değil, öğretmenler içinde faydalı bilgiler içeriyor. Kitapta olumsuz durumların üstesinden kolaylıkla gelebilen, toparlanabilme ve esneklik becerisine sahip, başarılı, huzurlu ve güçlü bir çocuk yetiştirmenin püf noktalarını bulabileceksiniz.
Remzi kitapevinden çıkan kitapta Rezilyan şöyle tarif edilmiş, ‘’olumsuzluklara karşı hazırlıklı olma, stres ve tramvayla başa çıkabilme, zor koşullara uyum sağlama, yıkıcı deneyimlerden bir şeyler öğrenerek başa çıkma ve gelişme kapasitesidir. Hem ruhsal, hem de fiziksel esneklik dayanıklılıktır’’.
Uzakdoğuda rezilyans bireyler bambuya benzetiliyor. Bambuların fırtınalarda kırılmak yerine eğilip, büküldükleri, kırılmış gibi hissetseler bile; alt katmanlarda sonsuza kadar öyle kalmamalarına sağlayacak, kendilerini hızla onarabilecek parçalarının olduğunu bildikleri anlatılıyor.
Çocukta rezilyans neden gereklidir? Sorusu ise kitapta şöyle yanıtlanmış:
Her ebeveyn çocuğunun cazip, mutlu ve huzurlu bir yaşam kurmasını ister. Mümkün olduğu kadar endişelenmemesini, üzülmemesini hayal kırıklığı yaşamamasını ve fiziksel olarak ıstırap çekmemesini diler. Büyüdükleri zaman şefkatli, cömert, yaratıcı olmalarını bekler. Basit şeylerden mutlu olabilirken, yaşamın getirdiği zorlukları; onların büyümesi ve farklı çözümler üretebilmeleri için bir fırsat olarak algılamalarını sağlayabilir ve onları bu şekilde yetiştirebiliriz.
Çocuklar büyükler hiçbir hayal kırıklığı ve stresle karşılaşmazlarsa güçlü olmayı öğrenemezler. Zorluklarla karşılaştıkları zaman, olaylara meydan okuyarak onlarla başa çıkabildiklerini deneyimledikçe tatmin olurlar. Zorlukların üstesinden gelebilme becerisi, ileride ayaklarının üzerinde sağlam durabilmelerinin ve başarı olmalarının temelidir.
Çocukları, etrafımızdaki yaşanan acılardan soyutlayarak büyütürsek empati geliştirmelerini bekleyemeyiz. Onların şefkat, başkalarına yardım etme isteği, sevme ve sevilme yetileri kaybolur. Duygusuz ve soğuk insanlar yetişirler.
Çocuklarımızı yetiştirirken dünyayı tüm acılarıyla ve keyifleriyle olduğu gibi deneyimleriyle onlara rezilyans kazandırır. Mükemmel olmayan bu dünyada zorluklarla karşılaşsa bile, onlarla başa çıkabilmeyi, kendine güvenerek ve iyimser bir tutumla ilerlemelerini sağlar.
Rezilyans sağlayan özelliklerin bir kısmı kalıtımsal olsa bile bir kısmı da çocukluktan başlayarak edinilen becerilerle geliştirilebilir. Çocukların sağlıklı büyümeleri için küçük adımlarla büyük farklar yaratabilmek hiç de zor değil…
Hem ruhsal hem de fiziksel esneklik ve dayanıklılık için küçük bir adım atmak isteyenler bu kitap sizin için…
Bu yazım 03.02. 2017 tarihinde Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.