Endişe Bozukluğuyla mücadele modern hayatın ayrılmaz bir parçası oldu adeta. Gün geçtikçe daha çok insan anksiyeteden, panik atağa, travma sonrası stresten fobilere uzanan sayısız endişe bozukluğunu yaşıyor.
Bütüncül tıp hekimi Doç.Dr. Şafak Nakajima’nın yazdığı ‘’Endişe-siz İlaç-siz’’ kitabı hayli dikkat çekici. Endişenin psikolojik ve bedensel kaynaklarının aktarıldığı kitap hızlı okunuyor ve pratik uygulama içeriyor. Doğan Novus yayınevinden çıkan ve 3. Baskıya ulaşan kitapta,
Şafak Nakajima diyor ki;
Eğer siz de;
- Sürekli gergin ve huzursuz
- Gelecekle ilgili korkular ve geçmişe ait pişmanlıklarla dolu
- Küçük sorunların karşısında bile güçsüz
- Sevdiklerine kolayca öfkelenip kalplerini kıran
- Sorumluluklarını erteleyen
- Doğru karar veremeyen
- Odaklanamayan, hatırlayamayan
- Uyuyamayan, sık hastalanan
- Hayattan zevk alamayan, amaçsız, isteksiz, mutsuz ve bir insan haline geldiyseniz, beyninizin kontrolünü, endişeye kaptırmış olabilirsiniz!
Üç beyin ( sürüngen, duygusal, görsel-düşünen) sık sık birbiriyle uyumsuzluğa düşer ve çatışırmış. Özellikle zor bir karar alınması gerektiğinde, bu çatışma daha belirgin olurmuş. Üç beynin birbiriyle çatışması zihin sağlını bozabilirmiş. Hayatı doğru algılayamaz, algıladığınızı doğru yorumlayamaz olurmuşuz. Bu duruma bilişsel çarpıtma deniyormuş. Bilişsel çarpıtmada, endişe ve takıntılar, bozuk plak gibi beyninizde durmadan dönermiş. Bu da olayları doğru algılama ve yorumlama becerilerimizi zayıflatarak endişe duymamızı kolaylaştırırmış. Kitapta yer alan en sık görülen bilişsel çarpıtmalar ise şunlar:
Ya hep ya hiç, olumlamayı yok saymak, negatif etiketleme, aşırı genelleme, akıl okuma, devleştirme-cüceleştirme, suçlama, falcılık, duygusal mantık, zorunluluk (meli-malı), hisleri abartma, kendine odaklanma, sonuca atlama, felaketleştirme.
Bu çarpıtmaların çoğu size de aşına geliyor değil mi?
Şafak Nakajima’nın bilişsel çarpıtmalarla ilgili yazdığı dikkatimi çeken cümleleri, ‘’Bu çarpıtmaların birçoğu iç içe geçer, tek başına değildir. Yaşamı sürekli bilişsel çarpıtmaların etkisi altında deneyimlersek, giderek daha fazla endişeleniriz. Olumsuz düşünceler olumsuz duygulara yol açar. Bu çarpıtmaları zihnimizde canlandırdıkça, vücudumuz alarma geçer, çünkü daha önce değindiğim gibi, beynimiz açısından, hayalle gerçek arasında bir fark yoktur’’
Peki siz, yazılan zihinsel çarpıtmalardan hangilerine sahipsiniz?
Endişesiz, ilaçsız yaşamını geri kazanmak isteyenler bu kitap sizin için…
Bu yazım 12.01. 2017 tarihinde Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.