‘’Felsefe hakkında düşünürken hem korkuyor hem de heyecanlanıyorum. Bu yüzden düşünmekten kendimi alamıyorum.’’ Tiffany, 10
‘’Bu kitapla ilgili çalışmaya başladığımdan beri, çocukların felsefi benliklerini geliştirmelerinde neyin önemli olduğunu düşünüyorum. Geçen on beş yıl boyunca kendi çocuklarımla ve diğer çocuklarla yaptığım felsefi sohbetleri gözden geçirdim. Çocuklar ve gençler, felsefi sorgulama için bir alan yaratmanın, onlar açısından dönüştürücü bir deneyim olacağını defalarca gösterdi.
Daha önce de söylediğim gibi hayatın felsefi boyutunun farkında olmak pek çoğumuza doğal görünür. Hepimiz ölümlü hayatın garipliğini, yaşamın anlamını, kimlik karmaşasını; arkadaşlığın e aşkın doğasını, nasıl iyi bir hayat yaşayacağımızı ve gerçekten bir şey bilip bilmediğimizi merak ederek büyürüz. Deneyimlerimizi yansıtma kabiliyetimizle, karmaşık ve anlaşılmaz kavramları anlamak için dili kullanırız. Bu durum, varlığımızı temel bir eylem olarak sorgulamamamızı sağlar. Ancak kullandığımız kavramlar, sahip olduğumuz inançlar ve geçirdiğimiz deneyimler çoğu yetişkinin hayat örgüsünün bir parçası olmaz.
Kitapta, bunun bir kayboluş olduğunu ve çocuklarımızın felsefi duyarlılıklarını geliştirme çabalarını desteklemenin, onlar açısından harika bir hediye olacağını savundum. Varsayımları saptamak ve günlük yaşamda daha büyük önem arz eden olayları incelemek, varoluşunun tuhaflığının farkında olarak akıl yürütme ve analiz yeterliliği gerektirir. Çocuklarımızla birlikte felsefi araştırmayla meşgul olmak, onlara kendi özelliklerini kontrol edebilmeleri açısından önemli beceriler kazandırır. Aynı zaman anlamlı bir hayat oluşturabilmek için kendilerine güven duymalarını sağlar. Bu durum çocukken neredeyse hepimizde var olan merak duygusunu canlı tutarak, hayatlarımızı derinleştirir…..’’
Anaokulundan üniversiteye kadar her seviyede felsefe öğretmiş, Jana Mohr Lone’ın yazdığı kitabı “Filozof Çocuk” kitabından bir bölümü paylaştım yukarıda. 2017 yılında, Sola Yayınlarından Gülsün Arıkan çeviriyle çıkan kitap hayli ilgi gördü.
Çocuklar dünyaya sorularla geliyor. Peki bu sorular bir felsefi fikirlerin tartışılacağı bir süreç başlatmak mümkün müdür? Jana Mohr Lone, buna evet diyor ve ekliyor, “Filozof Çocuk” ebeveynlerin terlediği felsefi sorulara nazikçe yaklaşmanın yollarını öğretiyor.
Jana Mohr Lone, çocukların soyut düşünme becerilerini geliştirdiklerinde bunun onların, duygusal olarak olgunlaşmalarına da katkı sağladığını savunuyor. Son günlerde, çocuklarla felsefe çok ebeveyn ve öğretmenin önemsediği bir konu oldu. Bu açıdan, Filozof Çocuk kitabı önemli bir kaynak. Çocuklarla felsefe yapmanın hem eğlenceli hem de öğretici bir süreç olduğunu keşfedeceksiniz bu kitabı okuduğunuzda.
Çocukların özgürce düşüncesini sağlamak ana gayemiz ise eğer, konuşmanın çocuğun. kendi soru ve düşünceleriyle başlamasını sağlamaktan geçiyor. Ve tabi sizin soracağınız sorularda çok önemli. Çocuğunuzla /öğrencinizle yaptığınız felsefi sohbetlerde size yardımcı olabilecek sorular;
…………………………………..derken ne demek istedin?
Bunu söylemene sebep olan şeyler nedir?
…………………anlamı nedir?
Çok ilginç bir fikir. Bunu söylediğinde ne düşündüğünü açıklayabilir misin?
Bu sorulardan çok daha fazlasını kitapta bulabileceksiniz. Çocukların bu sorulara verdiği yanıtlar ise tek kelimeyle muhteşem. Akıcı bir anlatım dili var kitabın ilgi ve keyifle okunacağını düşünüyorum
Varoluşun doğasına, kendine ve çocukların düşünsel zenginliğine dair küçük bir adım atamak isteyenler, bu kitap sizin için.
Bu yazım 08.02.2018 tarihinde Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.
*Görsel:https://i.pinimg.com/originals/c2/a9/58/c2a9586c24ff21a4d1b0d35bf73ccce5.jpg