İsvicreli ünlü psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusudur Carl Gustav Jung’un ‘’ Dışarı bakan hayal görür, içeri bakan uyanır’’ sözü insanın kendi uyanışına odaklanmasının ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıyor. Zira öyle değil midir? Enerjimizi, dikkatimizi, nereye odaklarsak orası gelişir. Hatalarımıza, eksikliklerimize, iyileşmeye açık alanlarımıza değil de iyi olduklarımıza odaklanmak.
Prof. Dr. Acar Baltaş, Hayalini Yorganına Göre Uzat kitabında, iş ve özel hayattaki başarı, mutluluk, iletişim ve ilişkileri yönetmek konularına farklı ve derin bir yaklaşım sunuyor. 2007 yılında Remzi Kitabevinden çıkan kitap, içerdiği bilgilerle hala güncelliğini koruyor.
En iyi, en başarılı, en zirvede sen ol mesajlarının pompalandığı bu zamanda , Prof.Dr. Acar Baltaş, Yetişkin için hayatta huzurlu olmanın, olgun insan olmakla mümkündür. Bunun için de ‘’dünya en iyi olmak’’ gibi bir ilizyon peşinde koşmak yerine, ‘’dünya için en iyisi olmak’’ gibi hem gerçekçi hem de kişiyi huzura yaklaştıracak bir yaklaşımı benimsemek daha akıllıcadır , görüşünü savunuyor.
Kitapta yer alan, başarmak ve hayal etme ilişkisinin açıklandığı bölüm ise kitabı çok iyi özetliyor.
Başarmak için hayal etmek ve istemek önemlidir. Azim ve kararlılık önemlidir. Ancak hayallerin gerçekleşmesi, yeteneğin olduğu alana odaklanmakla mümkündür. Çünkü böyle olduğu zaman kişi başarmak için gereken disiplini gösterir ve aldığı olumlu sonuçlar karşısında taktir görür. Bunun sonucunda yeni kazandığı davranışlar gelişir ve ancak o zaman hayallere ulaşmak mümkün olur. Aksi taktirde kişinin yeteneğinin olmadığı alanda gösterdiği azim ve çaba boşa gider. Geriye hayal kırıklığı, suçluluk ve değersizlik duyguları kalır.
Başarılı, mutlu, bilinçli ve uyumlu bir hayata hayaller peşinden koşularak ulaşılamaz; ancak böyle bir hayat hayalde değildir. Bir ‘’Sır’ın arkasına da gizlenmemiştir. Bunun için kişinin öncelikle gerçeklerini fark etmesi ve onların peşinden gitmesi gerekir. Bu yolda hedefe varanlar.hayat karşılığından belirgin bir tutuma sahiptir. Bu tutumun dört özelliği vardır:
- Yaptığı işe yürekten adanma
- Olumlu ve yapıcı tutum
- Başarı yönelimi ve yenilikçilik
- İlişkileri yönetme ve başkarıyla iyi geçinme becerileri
Bu dört tutum aynı zamanda kitabın dört bölümünü oluşturmuş ve her biri ayrıntılı olarak açıklanmış
Bu tutumları benimsemeniz ve hayatınızın bir parçası haline getirmenizi sağlamak için atacağınız ilk küçük adım ne olur? Kitabı okuduktan sonra kendinize bu soruyu sorun. Unutmayın her şey küçük bir adımla başlar.
Mutlu olmak için dikkatini kendine, sevdiklerine yönelten ve bir şey beklemeden sevenler bu kitap sizin için…
Bu yazım 19.07.2015’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.