Prof.Carol Gilligan ‘’Kadın ve Erkeğe Dair Tüm Bildiklerinizi Unutun!’’
Time Dergisi tarafından en etkili 25 Amerikalı’dan biri olarak tanımlanan Prof. Carol Gilligan’in ‘’son 30-40 yıldır beşeri bilimlerde devrim yaşandı ve sorunlar değişti, sorular değişti. Empati ve başkalarının ihtiyaçlarına cevap vermek insan olarak ilişki içinde yaşamak gelişimize destek olur. Bununla birlikte varlık kapasitemizi artırmaya katkı sağlar.’’ Sözleri bu çağda iletişim ve ilişki yönetiminin değerinin ne kadar büyük olduğunu ortaya koydu.
Brigid Schulte ‘’Modern Zamanlarda ‘Gerçekten’ Var Olmak’’
Washington Post’un ödüllü yazarı Brigid Schulte çağımızın sorunu olan ‘’odaklanma’’ yı anlattı ve konuşması şöyle devam etti. “Çoğumuz ofiste çalışıyor ve her üç dakikada bir bize müdahalede bulunuluyor. Bu nedenle de her önemli şeye odaklanamıyoruz, bölük pörçük zamanlara sahibiz. Boş zaman ile ilgili yapılan araştırmalara baktığımız zaman kadınların gazete okumadıkları görünüyor. Bunun nedeni olarak da bakınca bulaşık, çamaşır gibi ev işleri nedeniyle boş vakit bulamıyorlar veya yaratamıyorlar. Erkekler ise oldukça yüksek oranda gazete okuyorlar. Başka bir araştırmaya göre ise boş zamanında etkinlik yapan kişilerin kendini suçlu hissedebildiği görülüyor. Modern hayatta “Meşguliyet”i o kadar değerli kılmışız ki bazen o kadar önemli olmasa da varmış gibi göstermeye çalışıyoruz. Biraz stres faydalı ancak fazla stres beynimizi daraltıyor, bu nedenle günde 20 dakika çalışmadan durabilmeliyiz. O zaman yaratıcılık sizi bulur ve hayatınızda ne istediğinizi keşfedebilirsiniz”
Kendimize vakit ayırdığımızda kendi özünü keşfedebiliriz ve yaratıcılığımızı ortaya koyabiliriz. Denemeye değer. Son 20 yılda dünyada koçluk mesleğinin ortaya çıkması ve özellikle yöneticiler tarafından talep görmesi odaklanma, kendine vakit ayırma, yaratıcılığı keşfetme konularının ön planda olmasıyla ilişkili.
Howard Wallack ‘’ Sınır Tanımayan İK Yöneticileri’’
Howard Wallack’ın konuşmasında altını çizdiği noktalar şunlardı.
- Kullandığımız şeyler farklı ülkelerden, çalıştığımız kurumlar da. Bu sebeple küresel bakış açısı geliştirmeliyiz. Hepimiz küresel vatandaş olabilmeliyiz.
- Küresel becerilerinizi sürekli geliştirmek zorundasınız. Boş verdiğiniz sürece körelirsiniz. Küresel bir oyuncu olsanız da gittiğiniz ülkeye göre esneyin.
- İnsanların ritüellerine önem gösterin, saygı duyun.
- ABD’ye kıyasla Avrupa ve Asya daha küresel. İnsanlarla önem verdikleri konular arasında bağlantı kuramazsınız, iş konusunda da kuramazsınız. Soru sorun ve dünyanın neresine giderseniz gidin o ülkenin temel cümlelerini bilin.
- Howard Wallack ‘’ Sınır Tanımayan İK Yöneticileri’’Howard Wallack’ın konuşmasında altını çizdiği noktalar şunlardı.
- Kullandığımız şeyler farklı ülkelerden, çalıştığımız kurumlar da. Bu sebeple küresel bakış açısı geliştirmeliyiz. Hepimiz küresel vatandaş olabilmeliyiz.
- Küresel becerilerinizi sürekli geliştirmek zorundasınız. Boş verdiğiniz sürece körelirsiniz. Küresel bir oyuncu olsanız da
- Kendinizi açın. Her toplumun kültür ve normlarını öğrenmeye çalışın ve ritüellerine önem verin. Hediye verin.
Hediyeleşmek aslında ne güzel bir ritüeldir. Eğitim kurumlarında çok sık rastlanmasadaJ Benimse çok çok değer verdiğim ve elimden geldiğinde gerçekleştirdiğim bir konu.
Susan Huskisson ‘’İletişim Perfomansınla Fark Yarat!’’
Communication Training Inc. Başkanı, Uluslararası Danışman Susan Huskisson’ konuşma başlığına uygun olarak sahnede sunduğu iletişim performansıyla fark yarattı. Üslubu, sesini kullanması, sakinliği etkileyiciydi. İnsanların varolduğunda ancak etki yaratacağına ve kişilerinin kendine güven duymalarının önemi üzerinde durdu vurgu yaptı. Köpeklere fısıldayan adam Cesar Millan örneğini paylaştı. Not aldığım diğer önemli cümleleri ise;
- Yaptığınız sunumlar sizi görünür kılıyor.
- Hepimiz beden dillerimiz ile mesaj veriyoruz
- Yetkin olmakla, özgüvenli olmak aynı şey değildir. Siz mesajsınız, Powerpoint değil!
- Sakin, kendinden emin enerji her zaman işe yarar. Unutmayın hayatınız sizin sahneniz!
Dr.Scilla Elworthy ‘’Cesaret Neleri Değiştirebilir’’
Niwano Barış Ödülü sahibi, aktivist Dr.Scilla Elworthy ‘in
Geçen yüzyılın mottosu “NE ALABİLİRİM?”di. Bu yüzyılın mottosu “NE VEREBİLİRİM?” ! cümlesi zirvenin en kült cümlesiydi bence.
Tanyer Sönmezer ‘’Sahne Üzerinde Olmadan Varlık Gösterebilmek’’
Bu yıl da Managment Centre Türkiye’nin Ceo’su Tanyer Sönmezer’ı sıradığı bir sahne performansıyla izledik. Not aldığım cümleleri ise;
- Liderler ortada yokken sözleri, hikayeleri, ritüelleri, sembolleri ve yaratılan mitlerle anılırlar. Bazen kendilerinin dahi haberleri olmadan gelişir bu mitler.Yaratılan mitler öyle bir yayılır ki, gelinen noktanın liderin ağzından çıkan ilk sözle alakası kalmamıstır artık.
- Kalbimiz, sahip olduğumuz tüm bilgilerin kaynağıdır. Çözüm yeridir.
Tanyer Sönmezer’in, ‘’Yöneticinin Sırt Çantası’’ ve ‘’Yöneticinin Beslenme Çantası’’ kitapları ise mutlaka okunmalı.
Mehmet Kızıltaş ‘’Varlığıyla Fark Yaratan Kahramanlar’’
Geçen yıl ki konuşmasıyla hayli ses getiren Engelsiz kariyerin kurucusu ve Mehmet Kızıltaş bu yılda hayli etkili ve düşündürücü bir sunum gerçekleştirdi. Geçen yıl ki Supermen’li konuşmasınıhttp://youtu.be/kEmjqTLp2OE linkinden izleyebilirsiniz.
Bu yıl ise Mehmet Kızıltaş ön yargılarla, adaletle, eşitsizlikle savaşan bir Don Kişot! olarak sahnede yerini aldı. Ve zihindeki engellerden söz etti ve varlığıyla fark yaratanların bizi harekete geçirenler olduğunu ortaya koydu. Engelleri yüzünden fark edilmeyen binlerce kişinin olduğunu ve şu ana kadar hiç engelli projelere katılmamış olmamanın ağırlığını ise sunumunda salonu dolduran tüm katılımcılara deneyimletti basit bir ‘’Mehmet Kızıltaş’’ nerede acaba gelmedi mi henüz
Engellilerle 360 derece iletişim kitabını ise biran önce okumayı ve eğitimcilere önermeyi ise kendime not düştüm.