İnsan Vücuduna Seyahat

 “…sinir kasa, kas kirişe, kiriş ise sağduyuya uyar. Ve sağduyu, ruhun makamıdır.”

-Leonardo da Vinci-

Tepeden tırnağa bir maceraya var mısınız? John Berger’in ‘’Muhteşem…Bunun gibi bir kitap okumadım’’ dediği İnsan Vücuduna Seyahat şaşırtıcı bir kitap. Uzun süredir böyle bir kitap okumamıştım. Kitabın arka kapağında yer alan yazı kitabın özünü oluşturuyor.

‘’Vücudunuzu yakından tanıdığımızı zannederiz ama insan bedeni aslında çoğumuz için keşfedilmemiş topraklardır. Kaçımız kalbin insan refahıyla nasıl bir bağlantısı olduğunu biliyor? Ya epilepsi nöbetlerinin beyni nasıl etkilediğini? Veya ayağın insanlık açısından neden belirleyici rol üstlendiğini? Ödüllü yazar Gavin Francis İnsan Vücuduna Seyahat’te okurları bedenin saklı kalmış patikalarında gizemli bir yolculuğa çıkarırken organlarımızın mucizevi işleyişini anlamamızda bize rehberlik diyor’’.

Domingo yayınlarından çıkan, çocukken coğrafyacı olmak isteyen cerrah,acil tıp uzmanı ve aile hekimi olan Gavin Francis. Yüzyıllardır araştırılan ancak hala tamamen keşfedilmemiş bir coğrafya olan insan vücudunu yolculuğa çıkarıyor okurunu Gavin Francis. 7 bölümden oluşan kitapta her bölümde insan vücudunun bir bölgesine odaklanılmış. Beyinden başlayıp ayaklara kadar yukarıdan aşağıya doğru adım adım ilerleniyor ve organlarımızın mucizevi işleyişi paylaşılıyor.

….Francis hastalarının öykülerini, tıp, felsefe ve edebiyatla harmanlayarak insan vücudunu hastalıkta ve sağlıkta, yaşarken ve ölürken anlatıyor….’’’.

İnsan vücudu gerçekten de bir bilmece ve bu bilmeceyi Gavin Francis sade ve şiirsel üslubuyla tıp öğrencilerinden öte herkesin anlayabileceği ve merakla okuyacağı bir şekilde sunuyor okuyucuya. Bu da kitabı farklılaştırıyor. Bilimsel bir alanda herkesin ilgisini çekebilecek, vücudumuzun bölümlerini, organların işleyişlerini, bir takım hastalıkları öğrenebileceğiniz bu kitap İnsan Vücuduna Seyahat. İnsan vücuduna  bambaşka açılardan yaklaşmamızı sağlayan bir kılavuz adeta. 

Gavin Francis tıp eğitimi sırasında ve sonrasında çeşitli ülkelerde, kültürlerde ve branşlarda çalışmış, bir sürü deneyim biriktirmiş. Bunun yanı sıra başka pek çok alanla ilgilenmiş, merak etmiş, görmüş, okumuş. Kitaptaki bölümlerde vücudumuzu hem bu deneyimleriyle hem de mitoloji, güzel sanatlar, astronomi, edebiyat ve başka pek çok alanla birleştirerek anlatmış.

 Her bir sayfasında yepyeni şeyler öğrendiğim Domingo yayınevinden Şiirsel Taş’ın çeviriyle yayınlanan İnsan Vücuduna Seyahat’i bir  kez okudum ancak zaman zaman  sayfalarını tekrar  karıştıracağımı düşünüyorum. Siz de kütüphanenizde bu kitaba yer açın mutlaka.

İnsan olmanın anlamına dair düşünmek isteyenler  bu kitap sizin için…

insanvücudunaseyahat

 

Bu yazım 16.11.2017 tarihinde Eğitimpediada yayınlanmıştır.

 

 

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

16 − 1 =