‘’Her şeyi öğrenmek mümkündür’’
Leonardo Da Vinci
The Books of Genius kitabında Tony Buzan ve Raymond Keene tarihin en büyük dahilerini sıralamak için dünyada ilk objektif girişimi yapmışlar. Bu kişileri ‘özgünlük’, ‘beceriklilik’, konusuna ‘hakimiyet’, ‘vizyonun evrenselliğ’, ‘güç ve enerji’ içeren kategorilerde değerlendirmişler ve aşağıdaki kişileri ‘top ten’ olarak sunmuşlar.
- Albert Einstein
9.Phidias (Atinanın mimarı)
- Büyük İskender
Thomas Jefferson
6.Sir Isaac Newton
5.Michelangelo
4.Johann Wolfgang von Goethe
- Mısır Piramidlerini inşa edenler
2.Willliam Shakespeare
Ve Buzan ve Keene’nin araştırmalarına göre bütün zamanların en büyük dahisi, Leonardo da Vinci çıkmış. Bu sonuç çok da şaşırtıcı değil aslında. Çok yönlülük ve yaratıcılık denince ilk akla gelen isim. Benim kişisel görüşüme göre de Leonardo Da Vinci gelmiş geçmiş en yaratıcı, donanımlı ve çok yönlü dâhidir. Tek bir şey üzerinde uzman değildir; mimariden resme, mühendislikten tıp bilimine kadar birçok konuda olağanüstü derecede katkı sağlamıştır. Mimar, heykeltıraş, mucit, askeri mühendis ve bilim adamıdır.
Michael J.Gelb yaratıcı düşünme, hızlı öğrenme ve liderlik geliştirme alanlarında dünyaca tanınmış bir yenilikçi. Floransa da, şirket başkanları derneği için ‘’Kişisel ve profesyonel olarak nasıl daha yaratıcı ve dengeli olunabileceği’’ hakkında bir şeyler hazırlaması ve bir konuşma yapması istendiğinde hemen yanıt veriyor ‘’Leonardo da Vinci gibi düşünmek gibi bir şeye ne dersiniz? Gelb çok etkileyici bulunan konuşmasından sonra Leonarda da Vinci’nin not defterinden de yararlanarak bu kitabı hazırlıyor. Yazar, Da Vinci’nin bulunabilen çalışmalarını tek tek inceledikten sonra bunlar arasındaki ortak noktaları keşfetmiş. Onun düşünme ve davranış biçimlerini, icatlarındaki zihinsel taktiklerini ve benzeri unsurları ortaya çıkararak hayatımıza uygulayabilmemiz konusunda bir harita sunmuş.
Kitap, beyaz yayınlarından çıkmış ve Da Vinci’nin hayatından kesitler, yazarın kendi iş hayatından kesitler ve sonunda da yazarın bize sunduğu uygulama ve teknikleri içeriyor.
Da Vinci’nin aklını ve ilhamını günlük yaşamımıza sokmamız için hazırlanmış bir kitap. Kitap, yaşamımızı zenginleştirmemiz üzere Leonardo da Vinci’nin dehasının temel elemanlarının uygulanması için, denenmiş, pratik bir yaklaşımı sunuyor. Yaratıcı düşünme için güçlü stratejiler ve kendini ifade için yeni yaklaşımlar geliştirirken, dünyaya başka bir gözle görmek için sayısız uygulamalar içeriyor. Leonardo da Vinci Gibi Düşünmek kitabı 1998’de ilk kez yayınlandıktan sonra on sekiz dile çevrilmiş. Polonyalı bir ilkokul öğretmeni yedi ilkeyi müfredat programını düzenlemek için kullanmış. Londra’daki bir danışmanlık şirketinin baş stratejikti, çok uluslu müşterilerinin en önemli iş sorunlarını çözmesine yardım etmekte Leonardo’nun paha biçilemez bir müttefik olduğunu keşfediyor
Kitap Rönasans’ın ve zamanımızla paralel olan taraflarının gözden geçirilmesi ile başlıyor.
Kitabın özünü yedi Da Vinci Prensibi oluşturuyor. Bu prensiplere bizler aslında aşınayız. Öyle yeniden keşfetmeye gerek yok. Sadece, hatırlamalı, geliştirilmeli ve uygulanmalı.
Yedi Da Vinci Prensibi
Curiosita: Yaşam doymak bilmeyen bir merak ve devamlı öğrenme için acımasız bir arayış.
Dimostrazione: Bilgiyi deneme yoluyla test etme, sebatkarlık ve hatalardan ders alma arzusu.
Sensazione: Duyguların, özellikle hayati deneyimlerin bir aracı olan görüşün devamlı olarak rafine edilmesi.
Sfumato (sözlük anlamıyla ‘Dumanla yükselmek’) Anlaşılmazlığı, paradoksu ve belirsizliği kucaklama arzusu.
Arte/Scienza: Bilim ve sanat, mantık ve hayal gücü arasında dengenin geliştirilmesi. ‘’Bütün beyin’’ ile düşünme.
Corporalita: Zarafet, her iki eli de ustalıkla kullanabilme, ölçülü davranma.
Connessione: Her şey ve olay arasında ilişkileri anlama ve değerlendirme. Sistemli düşünme.
Her bir prensip Da Vinci’nin not defterinden alıntılarla vurgulanmış ve onun çizimleri ve resimleriyle şekillendirilmiş. Bu açıklamayı öz değerlendirme soruları izlemiş. Sorulardan sonra ise pratik bir uygulama egzersizine yer verilmiş.
Benim önerim, ilk önce kitabın tamamını bir okuyun. Soruları sadece fikir edinmek ve öz değerlendirme için gözden geçirin. Daha sonra her prensibi sırasıyla okuyun. Her prensibin açıklamasını okuyup egzersizleri yapın. Bazı egzersizler çok kolay ve eğlenceliyken bazıları da zorlayıcı ve hayli iddialı.
Kitabın son bölümünde ise ‘’Yeni başlayanlar için Da Vinci Çizim Kursu’’nu bulacaksınız. Kitabın sonunda yer alan okuma listesi ise, Rönesans, düşünce tarihi, dehanın doğası üzerine görüşleri ve Leonardo’nun yaşamı ve çalışmalarını içeriyor. Daha önce Da Vinci’nin yaşamına ve çalışmalarına aşına olsanız bile kitabı yeni bir bakış açısı ve derin bir hayranlıkla bitireceksiniz.
Bir soruyla kitap başlıyor. Leonardo’nun öğrenme yaklaşımı ve zeka oluşumunun incelenmesi tüm potansiyelimizin ortaya çıkarılması için bize rehberlik edip ilham verebilir mi?
Rönasans ve bu zamanda da büyük beyinler büyük sorular sorarlar. Günlük olarak ‘’zihnimize takılan’’ sorular yaşam amacımızı yansıtırlar ve hayatımızın niteliğini etkilerler. Da Vinci düşüncesi yeşertmek suretiyle-açık, sorgulayan zihin gibi- evrenimizi genişletiriz ve onun içinde gezinme yeteneğimizi araştırabiliriz.
100 Soru Sormak Neyi Çözer?
Leonardo’nun sorularını, gözlemlerini, düşüncelerini, rüyalarını not defterlerine kaydettiği biliniyor. Yazar’da bizim de aynı şeyi yapmamızı öneriyor. Yanınızda bir defter, bir günlük ya da ajanda taşıyın ve buna aklınıza gelenleri geldikçe, hatta duygularınızı, hayallerinizi, arzularınızı yazın.
Michael Gelb’in önerdiği diğer bir egzersiz, bizim için önemli olan 100 soruyu yazmak. Bu 100 soruyu bir oturuşta yazmamız gerekiyor. Bu sorular her türlü konuyu kapsayabilir. Gelb ancak 100 soru ile tortuların ardındaki gerçek sorulara ulaşmamızı sağlayacağına inanıyor. Yazarak bunları döküyor ve temizliyoruz. Sonra bu 100 soru içinde bizim için gerçekten önemli olan 10 tanesini seçmemiz ve bir sonraki aşama olarak da bunları bizim için önem sırasına dizmemiz isteniyor. Hemen yanıtların ardından koşturmaya başlamayacağız. Yanıtları istemediğimizden değil. Sadece soruları gün ışığına çıkarmak bile çözümü başlatır.
Tuncer Büyükonat’ın çevirdiği bu kitabın hem devamı hem de tamamlayıcısı ‘’Leonardo Da Vinci Gibi Düşünmek İçin Çalışma Kitabı’’ nı ise edinmekte fayda var.
Kitapta yer alan ve bütün zamanların en olağanüstü özgeçmişi olarak geçen Leonarda da Vinci’nin başvuru mektubu da dikkatinizi çekecektir. Konuyla ilgili yazıya ise bu linkten ulaşabilirsiniz. http://goo.gl/nhFnjM
Sınırsız bir öğrenme ve yaratıcılık yeteneğine sahibiz. Peki bunun ne kadar farkındayız?
İçindeki Deha’yı keşfetmek isteyenler, bu kitap sizin için…
Bu yazım 07.05.2015’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.