Kendi küçük, gönlü geniş, ruhu derin bir kitabı paylaşıyorum bu hafta: MASAL TERAPİ
Masal bir suya benzer
Yıkanmak için ısıttığın.
Ateşle ten arasında elçilik yapar.
Onları kavuşturur, seni temizler!
Kişisel dönüşümü gerçekleştirme yolculuğunda; o antenlerimize yıllar yılı takılan yargılar, önyargılar, korkular, kaygılar, endişelerden kurtulmak için temizlenme vakti, malum bahar geldi. Yenilenmek, tazelenmek, yüklerden kurtulmak, hafiflemek, temizlenmek için masalları yanımıza alalım.
Sevgili Özcan Yüksek’in ifade ettiği gibi ‘Dünyayı masallar kurtaracak’’ yeter ki kalbimizi açalım. Yıllar yılı ördüğümüz duvarları yıkıp, o içimizdeki çocuğa kapıları açalım. O çocuğu yaklaşmak için attığımız her adım aslında kendimizi iyileştirmeye, dönüştürmeye yol açacaktır. Masallar o kilitli kapıların anahtarı. Kaybettiğimiz ve bir yetişkin olduğumuzda artık çok nadiren hatırladığımız bizi biz yapan anahtar.
İşte o anahtarı bulmada ‘’Masal Terapi’’ bir pusula adeta. Bir yol ayırımında mısınız? Kararsızlık mı yaşıyorsunuz? O hep merak ettiğiniz sorunun yanıtını bulmaya mı çalışıyorsunuz? Mutlaka size bir mesaj veriyor. Nasıl mı?
Önce sizin için önemli bir konuya odaklanıyorsunuz. Sonra kitaptan rastgele bir sayfa açıyorsunuz. Ve okumaya başlıyorsunuz. Karşınıza çıkan masal sizin pusulanız ve size yolunuzu bulmanıza yardım ediyor. Unutmayın, hiç birşey tesadüf değil. Karşınıza çıkan masala dikkat edin ve masaldaki mesajı anlamaya çalışın.
Masal anlatıcısı, eğitmeni ve sanat terapisti Judith Malika Liberman’ın yazdığı kitap Doğan Novus yayıncılıktan, İstem Erdener’in çevirisiyle çıkmış. Yazar, masalların içsesimizle ve birlikte yaşadığımız insanlarla bağlantı kurmamıza yardım ettiğine, dünyayı değiştirmek adına ilham verdiğine inanmakta.
Kitapta dünyanın dört bir yanından gelen, pek çok farklı gelenekten toplanmış masallar yer alıyor. Her bir masalın sonunda masalın mesajı, seyir defteri (masala dair düşünceleri yazmak için), alıştırmalar ve alıntılara yer verilmiş. Her seferinde bir masal okumayı öneririm.
Masal Terapi kitabında 54 masal var. Egitimpedia takipçileri için kitaptan rastgele bir sayfa açtım ve kısmetlerine ‘’Dolu Fincan’’ masalı çıktı karşıma. Ve şöyle başlıyor masal…
Yaşlı usta kapısının ısrarla vurulmasıyla sarsılarak derin düşüncelerinden sıyrıldı. Zengin giyimli adam davet beklemeden içeri daldı. Nefes bile almadan genizden gelen yüksek bir sesle kendini tanıttı: ‘’Bilmelisin ki değerli usta, bugün huzuruna gelen bu öğrenci tanınmış ve saygıdeğer bir alimdir’’ diye konuşmaya başladı. ‘’Ben kralın en güvendiği danışmalarından biriyim. Kral bana sormadan parmağını bile kımıldatmaz. Tavsiyelerim ve bilgeliğim elbette başka bir çok güç sahibi kişi tarafından da talep görüyor. Bulunduğum konuma gelmem kolay olmadı. En iyi ustalarla çalıştım, en katı öğretilere uydum ve sürekli kendimi geliştirmeye çabalıyorum. Senin bilgin ve öğretilerin de pek çok kişi tarafından bendenize ısrarla tavsiye edildi, bunun için seni görmeye geldim’’.
Adamın peş peşe makineli tüfek gibi söylediği cümleler arasında kısa bir boşluk yakalayan usta bu davetsiz misafire birlikte bir fincan çay içmeyi teklif etti. Adam başarılarını sıralamaya ve misafiri için çay dolduran ustaya teorilerini anlatmaya devam ediyordu. Fincanı dolmuştu ama yaşlı usta çay fincandan taşıp masaya ve oradan da misafirin kucağına akmaya başlayana kadar dökmeye devam etti. Üzerine çay dökülen adam ayağa fırlayıp paltosunu silkelerken, ‘’Yaşlı adam, fincanın dolduğunu görmüyor musun? Fincan daha fazlasını alamadığı halde neden hala çay dolduruyorsun?’’ diye bağırdı.
‘’Senin zihnin de evlat, bu fincan gibi’’ dedi yaşlı adam. ‘’Yeni bilgiler alamayacak kadar dolu. Git onu boşalt. Bana boş bir fincan gibi bir zihinle gelene kadar sana öğretecek bir şeyim yok.’’
Altay’larda bir şaman duası der ki; ‘’Bilmek isteyen yola çıkar’’. Yola çıkmak için ilk adım bugün bir masal okumak olsun, ne dersiniz?
İçindeki çocuğa masallar anlatan ve kendini iyileştirmek isteyen masalperestler bu kitap sizin için…
Bu yazım 26.03.2015’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.