‘’İyimserliğin kaynağı hem kendimizde, hem de toplumdadır’’ Marcus Seneca
İyi ve başarılı bir yaşam için iyimserlik şarttır. Siz de iyimser olabilirsiniz bakış açısıyla yazılan ‘’Öğrenilmiş İyimserlik’’ği haftanın kitabı olarak seçmemim nedeni iyimser bakış açısına sahip olmanın bu zamanın en değerli şeyi olduğunu düşünmem. ‘’Öğrenilmiş İyimserlik’’ kitabının yazarı Dr. Martin E.P. Seligman, pozitif psikolojinin kurucusu ve Pennsylvania Üniversitesinde psikoloji profesörü. Uzun yıllar öğrenilmiş çaresizlik kuramı üzerinde çalışan Seligman, bu kitabında depresyonun, başarısızlık ve kayıp konusunda kötümser düşünmekten kaynaklandığını açıklıyor ve ‘’Başarısız olduğumuzda daha iyimser düşünmeyi öğrenmek, bize depresyonu bertaraf etmemiz için kalıcı bir başarı kazandırır. Ayrıca daha başarılı ve daha sağlıklı olmamıza yardım edebili’’ görüşünü savunuyor.
Kitapta, söz edilen körü körüne bir iyimserlik değil, esnek gözleri açık bir iyimserlik. HYB Yayıncılıktan Semra Kunt Akbaş’ın çevirisiyle çıkan kitapta, Seligman kişisel yaşamından ve birlikte çalıştığı gruplardan anekdotlara, hikâyelere ve çok sayıda yapılan araştırma sonuçlarına yer vermiş. Bu da kitabı okumayı kolaylaştırıyor.
Dr. Martin Seligman eğer isterseniz, doğal olarak olumsuz ve kötümser olma eğilimlerinin üstesinden gelinebileceğini ve insanların onun önerilerine uyup daha iyimser olmayı öğrenerek çok çeşitli etkinliklerde başarılı olma şanslarını artırabileceklerini öne sürüyor. Öğrenilmiş iyimserliği bir işi başarmanın mutlaka bir yolunun olduğuna inanmak, yaşanan başarısızlığı geçici bir durum olarak görmek ve sorunlara çözüm geliştirmek için hamle üzerine hamle yapmak üzerine kurulu bir zihin durumu olarak tarif ediyor.
Kitaptan not aldığım dikkat çekici cümleler
- Öğrenilmiş iyimserliğin depresyon dalgasını toplumsal bir ölçekte durduracağına inanmıyorum. İyimserlik, yalnızca bilgeliğin yararlı bir yardımcısıdır. Kendi başına anlam sunamaz. İyimserlik, bireyin kendine koyduğu hedeflere ulaşmasına yardım edecek bir araçtır yalnızca. Anlamın ya da boşluğun bulunduğu yer, hedef seçimidir.
- Öğrenilmiş iyimserlik ortak değerlere yenilenmiş bir bağlılıkla bir araya geldiğinde, depresyon salgını ve anlamsızlık son bulabilir.
- Yaşamın hepimize gösterdiği aksaklıkları yaşadığınızda kendinize söylediğiniz yıkıcı şeyleri değiştirmek, iyimserliğin merkezindeki beceridir.
- Gerçekçi olmakla kötümser olmak aynı şey değildir.
- İyimserlik sadece ‘bardağın yarısı dolu’ demek değil; engellerimiz ve zaferlerimizi nasıl değerlendirdiğimizle ilgili.
- Hepimiz kötümserlik ve iyimserlik eğilimlerine sahibiz. Kötümserlikten uzaklaşıp hayata iyimser gözlerle bakmak istiyorsanız hayatı kontrol etmek yerine düşüncelerinizi kontrol etmelisiniz.
- İyimser ya da kötümser olma kararı, yetkinlik hissimizi ve cesaretimizi doğrudan etkiler. Sonuçlara dair öngörüleri olumsuz olan insanların bir risk alma, işe girişme olasılığı da çok az; oysa iyimser insanların hem işte hem de yaşamda daha gözü pek oldukları bir gerçek.
Nasıl daha iyimser olabiliriz? sorusuna doyurucu yanıtlar veren, kötümserlikten iyimserliğe geçiş yapmak o kadar da zor değil diyen Dr. Martin Seligman, kitabında adım adım yaklaşmanın ipuçlarını veriyor.
Okuması keyifli ve ufuk açısı bu kitapta yer alan 5 adımlı bir alıştırma.
Kötümserlikten iyimserliğe doğru 5 adım
İç sesimizi ve düşüncelerimizi kontrol etmeye alışmak adına bir egzersiz. Bu egzersiz 5 adımdan oluşuyor.
- Olumsuz durumun ne olduğunu yazın
- Olumsuzluk karşısındaki düşünce ve inançlarınızı yazın
- Sonuçları yazın
- İnançlarınızı gözden geçirin ve tepkinizi nasıl etkilediğini değerlendirin
- Kötümser düşünceleri kafanızdan atmaya odaklanın
İyimserliği alışkanlığa dönüştürmek isteyenler bu kitap sizin için
Bu yazım 21.01.2016’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.