Okulsuz büyümek kitabı, Vermont Dağı’nın yamacındaki hayatlarını sürdüren 2 çocuklu bir ailenin hikayesi. Kitabın yazarı, Ben Hewitt, hikâyesinde, çocuklarının büyümesi, aile olmak, doğa ile bağ kurmak, öğrenmek, okulsuz bir yaşama dair birçok şey var. Yazarın, biz böyle yaptık sizde yapın zorlaması olmadan, öneri ve tavsiyeler vermeden, tümüyle sadece deneyimlediklerini paylaşması, bu kitabı benim için daha anlamlı kıldı. Okulsuz eğitimin giderek daha çok tartışıldığı günlerde farklı bir bakış sunması açısından ‘’Okulsuz Büyümek’’ kitabını, ebevylerin, öğretmenlerin okumasında fayda var. Ben Hewitt’in oğullarının örgün eğitimin sınırlarının dışındaki öğrenme biçimi ve öğrendiklerinin içeriğiyle ilgili çok detay var kitapta.
Ben Hewitt, okulsuz eğitimi keşfetmenin kendisi üzerinedir diye tanımlıyor. Çocuklarını okula göndermeme nedenleri ise bana çok çarpıcı geldi. İşte kitaptaki o cümleler‘’ Biz standart eğitimin üzerimizdeki boğucu , zorlayıcı etkisini çok güçlü bir şekilde hissetmiştik., bu nedenle de çocuklarımız için tamamen başka bir şey istedik. Boğulmalarını değil, nefes alabilmelerini istiyorduk ve eğer okulda geçirecekleri binlerce ama binlerce saate karşı çıkmazsak nefes alabileceklerine inanmıyorduk’’
Kim bilir kaç defa çocuklarımızın yeteneklerini hafife aldık?
Kim bilir kaç defa bizden istediklerini öylece veriverdik, keşfetme dürtülerinde, hayal etme ve yaratma yeteneklerinde, başarısız olma veya başarma süreçlerinde kısa devreye neden olduk? diye soruyor yazar.
Ben de ekleme yapıyorum bu cümlelere.
Kim bilir kaç kez onların doğuştan getirdiği merak duygularını ve öğrenme heyecanlarını söndürdük?
Kim bilir kaç kez onların hayal kurması için alan bırakmadık? Ki en değerlisi de bu, HAYAL. Çünkü hayal en çok yer açılması gereken şey.
Sekiz Sinek yayınlarından çıkan kitabın çevirisi Şule Seda Ay tarafından yapılmış. Sinek Sekiz’in diğer kitaplarına da göz atmanıza öneririm.
Ben Hewit diyor ki ‘’Çünkü biliyorum ki benim çocuklarım koca bir dünyada sonsuz ihtimalleri kovalamak yerine, nerede olurlarsa olsunlar ellerinin altındaki dünyada doyuma ulaşabilecekler’’.
Kitabın yazarı Ben Hewitt kitabının amacını şu cümlelerle açıklamış ‘’ Bu kitapta amacım kuralcı davranmak değil, sadece ailemizin yolculuğundan bahsetmek ve bu küçük araziye kök salma macerasında biriktirdiğimiz bazı hikayeleri paylaşmak. Bu maceranın etrafında kutuplaşan kararlar-çocuklarımıza okulsuz eğitim vermek, gerekliliklerini mevsim ritüellerinin belirlediği günlerimizi küçük bir çiftlikte sessiz ve yerleşik olarak geçirmek, bazıları için fazla basit ve yoksun görünen bir yaşam inşa etmek-hiç beklenmedik yollardan hayatımızı zenginleştirdi. Bu, bir keşfin diğerine neden olması gibi, alınan bir dersin diğerini haber vermesi gibi. Çocuklarımızın bizim gereken dersleri almamız için açtıkları kapılar öyle çok ki. ‘’
Sahi bütün çocuklar kendi hızlarında ve kendi merakları doğrultusunda öğrenme özgürlüğüne sahip olsalar ne olurdu? Hepimizin üzerine düşünmesi gereken bu soruyla sizleri baş başa bırakıyorum.
Öğrenme özgürlüğünü dert edinenler bu kitap sizin için…
Bu yazım 22.07.2016 tarihinde Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.
Bütün fotoğraflar Hewitt ailesine aittir. https://benhewitt.net/