Öz

Bu hafta sizlerle paylaşacağım kitap, 2009 yılında yazılmış, orijinal adı “The Element” olan ve Türkçe’ye “Öz” olarak çevrilmiş bir kitap.

Yazarı ise dünyada ve ülkemizde TED konuşmalarıyla milyonlara ulaşmış eğitim düşünürü Sir Ken Robinson. Özellikle 30 milyondan fazla izlenmiş “Okullar yaratıcılığı öldürüyor” başlıklı TED konuşmasının çok daha detaylı hali bu kitapta yer almış.

Ken Robinson ve Lou Aronica öyle bir kitap yazmışlar ki, tek bir sefer okumalık değil. Tekrar tekrar okunacak bir kitap.

‘’Başarı ve mutluluk için tutkularınıza kulak verin…’’

Bu ilk cümlesiyle adeta odak noktasını özetliyor.  Yeteneğin kişisel tutkuyla buluştuğu nokta: Öz

Öz diye tarif edilen, kişinin potansilyeli yani gizil gücü.

be4cb412-ed3b-4d2e-bfc3-a40b81b8941a-1

Kitap kendi yaşamımızda, çocuklarımızın, öğrencilerimizin ve birlikte çalıştığımız insanların yaşamında temel bir konuma sahip meselelerle alakalı. “Öz” terimi kitapta yapmayı sevdiğimiz ve yapmakta başarılı olduğumuz şeylerin kesiştiği noktayı anlatmak için kullanılmış. Her birimizin kendi Öz’ünü bulmasının son derece önemli bulduğunu belirten yazar, bunun nedenini sadece bu durumun bizleri daha tatminkar kılacak olması değil, dünya geliştikçe içinde yaşadığımız toplumların ve kurumların geleceğinin tamamıyla bu esasa dayanacak olması olarak açıklıyor.

‘’Dünya geçmişe kıyasla çok daha hızlı bir biçimde değişiyor. Geleceğe yönelik en büyük umudumuz insanlığın varolacağı yeni bir döneme, yeni bir kapasite geliştirerek girmesi. Yeteneklerimizi beslemenin önemini kavradığımız, yeni bir bakış açısına sahip olmanın yanı sıra yeteneğin kişiden kişiye değiştirerek farklı biçimlerde de ortaya çıkacağının bilincinde olmalıyız. Okullarda, iş yerlerinde her bireyin yaratıcı bir biçimde gelişmesine ilham verecek yeni ortamlar yaratmalıyız. İçlerindeki Öz’ü kendi diledikleri biçimde keşfedebilmek için, herkesin eline, yapması gereken şeyi yapabilme fırsatı geçtiğinden emin olmalıyız.’’ şeklinde görüşlerini ifade eden yazar yeni bir bakış açısının önemine değiniyor.

Bu kitap insanoğlunun nefesleri kesecek derecede farklılık gösteren yeteneklerine ve tutkusuna, gelişmeye ve kalkınmaya karşı sahip olduğu muhteşem kapasiteye yazılmış. Ayrıca, insanoğlunun yeteneklerinin filizleneceği ya da solacağı şartlarla ilgili bir anlayışı da içeriyor. Şimdiki zamanın nasıl daha fazlası parçası olabileceğimizi ve bizlere tamamıyla yabancı ve bilinmez bir geleceğe karşı nasıl hazırlanmamız gerektiğini de anlatıyor.

Kendimizin ve başkalarının sahip olduğu yetenekleri en verimli biçimde kullanabilmek için insanoğlunun kapasitesine çok daha geniş bir bakış açısıyla yaklaşmamız gerekiyor. Uzun lafın kısası, Öz’ü kucaklamamız gerekiyor.

Ken Robinson’a göre Öz’ün iki temel özelliği ve Öz’e ulaşmanın iki şartı var. Bu iki özellik, eğilim ve tutku. Şartlarsa tavır ve fırsat olarak açıklanmış. Sıralamaysa şöyle:

Anlıyorum

Seviyorum

İstiyorum

Nerede?

Yaratıcı olduğumuz alanları keşfetmek ve geliştirmek, gerçek kimliğimize kavuşmamızın en gerekli unsurudur. “Ne yapabileceğimizi keşfedene dek kim olduğumuzu bilemeyiz” fikrine odaklanan kitap, değişik ülke ve kültürlerden ve birçok meslek grubundan dünya çapında tanınmış insanların sıra dışı çocukluk anılarını, yaratıcılık yolculuklarını ele alan etkileyici bir kitap.

Sanatın ve yüreğin çağında tam da bunlara vurgu yapan Öz’ü okumak, anne-babalara ve eğitimcilere iyi gelecektir.

Bu yazım 30.01.2015’te ‘da Eğitimpedia‘dayayınlanmıştır.

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

12 − seven =