Sükunet Sanatı

Sükunet, bazen en güzel cevaptır

Dalai Lama.

 sükûnet

.–./ad

1.dinginlik, durgunluk, hareketsizlik, sakinlik.

2.erinç, huzur, rahat.

Basit ve sade bir kelime ‘’sükunet’’.  Dünyaya sırt çevirmek değil; daha net görebilmek ve daha derinden sevebilmek için ondan ara sıra uzaklaşmak…

Hız ve bağlantı çağını yaşadığımız bugünlerde ihtiyacımız olan tek şey ‘’Sükunet’.’ 

Hız çağında yavaşlamaktan daha canlandırıcı bir şey olamayacağını düşünüyorum artık. Dikkat dağıtma çağında, dikkati bir yere toplamaktan daha büyük bir lüks yok. Sürekli devinim çağında, sükun içinde oturmaktan daha acil olan bir şey de…

 ABD’de ve Japonya’da yaşayan bir yazar olan Pico Iyer Sükûnet Sanatı‘nda okuru Hiçbir Yer’e gitmeye davet ediyor. Ana fikir ise şu: iç dünyamıza dönebilmeye yetecek kadar sükun içinde oturmayı seçmek. Yaptığı seyahatlerden sonra sükun içinde oturmanın nasıl bir dönüşüm yaratabileceğini keşfeden Pico Iyer, Sükûnet Sanatı kitabında, bilgi bombardımanı altında sıkışıp kaldığımız, her şeyin olağanüstü hızlandığı ve insanların giderek daha fazla stres yüklendiği koşullarda yavaşlamanın yol ve yöntemlerini gösteriyor.

Kitabı okurken altını çizdiklerimden;

Hiçbir yer’e gitmeye ne dersiniz?

Bahsi geçen hiçbir yere gitme fikri, yerçekimi kanunu kadar verenseldir. Bu nedenledir ki farklı geleneklerden bilge kişilerin bu konuyla ilgili söyleyecek sözleri olmuştur.17.yüzyılda yaşamış Fransız matematikçi ve filozof Blaise Pascal, ‘’İnsanların tüm mutsuzluğu çok basit bir durumdan kaynaklanır: Odalarında sakince oturamamaları’’demişti. Amiral Richard E. Byrd yaklaşık beş ayını, hava sıcaklığının -70 derecelere kadar düştüğü Güney Kutbu’ndaki bir barakada geçirdikten sonra, ‘’Dünyadaki karmaşanın yarısının, aslında ihtiyaç duyduğumuzun ne kadar az olduğunu bilmememizden kaynaklandığına’’ikna olmuştu. Ya da Kyoto dolaylarında söylendiği gibi ‘’Hiçbir şey yapma. Sadece olduğun yerde otur’’.

Bugün dünyada birçok şirket “stres azaltma programları” uyguluyor ve bu tür programların sayısı günden güne artıyor. Bu programları çalışanların zihinlerindeki tıkanıklığı açmanın yararlı bir yöntemi olarak görüyorlar. Sürekli devinim çağında, sükûn içinde oturmanın hem kişiye hem de kuruma değer kattığı deneylerle kanıtlanmış durumda.

Optimist Kitaptan çıkan ‘’Sükunet Sanatı’’ TED kitapları serisinden. Gerek anlatımıyla gerekse sayfa sayısıyla hızlıca okunuyor. Okunanları hazmetmek ve üzerinde düşünmek ise bir çırpıda olmuyor. O yüzden önerim dönüp dönüp tekrar okumak. Kitapta, Wired Dergisi’nin yıldızı teknoloji uzmanı Kevin Kelly, müzisyen Leonard Cohen ve moleküler biyoloji dehası Matthieu Ricard’ın sükunet sanatını nasıl icra ettiklerine dair hikayelerine de  yer verilmiş.

Fiziksel çevrenin gürültü ve sesten arınmış olması, Hindistan’da aşrama katılmak, bir dağ başında ya da denizin ortasında kalmak sessizlik ya da sükunet olarak adlandırılamaz. Çünkü zihninizin içindeki diyaloglar çevrenin tüm fiziksel sessizliğine rağmen bütün gürültüsüyle devam etmektedir. Bu yüzden gerçek sükunet, her ne ile meşgul olursak olalım içsel sessizliği bulmakta ve bu hali güne yaymakta saklıdır.

Sessiz zihinlere ve açık yüreklere sahip olmanın ilk adımı yavaşlamaktan geçiyor. Ondan sonra sükunet kendiliğinden geliyor.

Gerçek sükunete ulaşma yolunda bir küçük adım atamak isteyenler bu kitap sizin için.

sükunetsanatı

Bu yazım 02.07.2016’de Eğitimpedia da yayınlanmıştır.

Önceki İçerikHayvanlardan İnsanlara Sapiens
Sonraki İçerikOkulsuz Büyümek

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

11 − 3 =