Yeni Nesil Çocuk

Sorunlar yerine olasılıklara baktığınızda, gelecek sınırsız fırsatlarla doludur.

 Zig Ziglar

 

‘’Çocuklarımıza ve gençlerimize nasıl yaklaşıyoruz? Bütün insanlık tarihinde, yaşamak için şimdikinden daha iyi bir dönem hiç olmadı ve üstelik gelecek bize çok daha güzel günler vaat ediyor. Ne var ki geleceğin dünyasında yaşamanın çok zor olacağı düşüncesi sürekli beynimizi kemiriyor.

 Gelecek gerçekten de son derece tuhaf ve öngörülemez bir yer olabilir. Peki, ama yaşanacakları olumlu yönde etkileyemeyeceğimizi kim söylüyor? Bunu pekâlâ başarabiliriz. Çünkü gelecek üzerinde sandığımızdan çok daha fazla kontrol gücümüz var.

 Bizi bekleyen geleceği birçok açıdan şekillendirebiliriz. Çocuklarımızı da bunu yapabileceklerine inandırmak zorundayız’’.

Bu sözler, hayat boyu eğitimci, ebeveyn, fütürist ve School2School’un kurucu ortağı Tony Ryan’ ait. Tony Ryan, Yeni Nesil Çocuk kitabında, çocuklarımızın geleceği şekillendirme becerisini geliştirmenin öneminin daha iyi anlaşılması için önerilerde bulunuyor.

Her şey kötüye gidiyor, ne olacak bu dünyanın, memleketin hali? Düşüncesini, anne babalarından, yakınlarından, duymayan genç, kalmamıştır. Bu düşünce tabiî ki gençlerin geleceğe dair umutsuz, kaygılı, korku içinde olmasına katkı sağlıyor. Nisan ayında Levent Göktem’in çevirisiyle Optimist kitaptan çıkan, Yeni Nesil Çocuk kitabı gençlerin bugün yapacakları tercihlerle kendileri için güzel bir geleceği nasıl inşa edebileceklerini anlatıyor.

Yeni Nesil Çocuk kitabında, en ilgimi çeken ise, her bölümün sonunda yer alan Yeni Kuşakla Nasıl Konuşmalı? başlıklı sayfalardı. Çocuklarımızla nasıl bir üslupta konuşmamız gerektiğine dair güzel örnekler yer alıyor. Üslubun esastan önce geldiği tek yerin iletişim olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmayalım.

Fransız yazar  Anais Nin’in dediği gibi, ‘’Bizler dünyayı olduğu gibi görmeyiz. Kendimiz nasılsak dünyayı da o şekilde görürüz’’. Ebevenyler olarak, her baktığımız yerde en kötüyü görüyor ve çocuklarımıza bunları gösteriyorsak, bu bakış açımızı değiştirmekle başlamalıyız ilk adım olarak. Ve ikinci adım olarak da geleceğe, geleceklerine dair onlara ifade ettiğimiz her bir kelimeye daha bir önem ve özen göstermeliyiz. Geleceğe, geleceklerine dair  kelimeler umut ve  iyimserlik mi içeriyor, yoksa kötümserlik ve umutsuzluk mu içeriyor?

Yeni Nesil Çocuk Kitabı, üç kısımdan oluşuyor;

  • Birinci Kısımda:Çocuklarımızı ne bekliyor? Konuya giriş niteliği taşıyan bu bölümlerde teknolojinin düşünce ve davranışlarımızı değiştirme gücüne ve çalışmayla ilgili tercihlerimizi ne şekilde etkilediğine odaklanılıyor, geleceğin çocuklarımıza sunacağı heyecan verici imkân ve fırsatları ele alınıyor.
  • İkinci Kısımda: Temel beceriler. Çocuklarımız, kendilerini bekleyen belirsiz gelecekte hangi becerilere sahip olmalı? Sorusu çerçevesinde, ana hatlarıyla bu becerilerin neler olduğu açıklanıyor.
  • Üçüncü Kısımda:Olağanüstü bir hayat yaratmanın yolları başlığında

Kitapta belirtilen,  bilgi ve önerilerin girişimcilik, filantropi ve çeşitli projeler vasıtasıyla gündelik hayatta nasıl uygulanabileceği aktarılıyor.

 Çocuğuna ‘’gelecekte dünya nasıl bir yer olacak’’ diye sormak yerine, ‘’Geleceğin dünyasını nasıl şekillendirmek istersin’’ diye sormayı tercih edecekler bu kitap sizin için.

yeninesilçocuk

Bu yazım 25.05.2018 tarihinde Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.

Önceki İçerikSiz, Çocuğunuz ve Okul
Sonraki İçerikOrtalamanın Sonu

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

eighteen − 6 =