EVRAKA Buldum!

Sezgi-bu yetene sahipsiniz, belki de onu deneyimlediniz-bir şeyi sadece bildiğiniz, onu nasıl ya da neden bildiğinizi bilmediğiniz o muhteşem an. Yaratıcı fikirlerin ve kafa karıştırıcı soruların yanıtlarının apansız aklınızda beliriverdiği o çoşkun  ‘’Evreka!’’ve ‘’A-ha!’’ anları. Bu kavrayış anlarını anlatırken belki ‘’Bir anda aklımda beliriverdi’’ ya da ‘’Bununla ilgili içimde bir his vardı’’ demişsinizdir.

Peki bu gerçekte nedir? Bunu bu kadar güzel yapan nedir? Sizi, sezgilerinizi her zaman kullanmaktan alıkoyan nedir? Bugün, daha sezgisel olmak için bir şeyler yapabilir misiniz?

Bu cümlelerle başlıyor kitap. Sezginin gücünü anlamak ve kullanmak üzerine Dr. Anne Salisbury tarafından yazılmış EVRAKA!

Sezgi, insanlık kadar eski; soluk alıp vermek kadar doğal. Sezgiye dair merak edilen herşey EVRAKA kitabında toplanmış.

Kitabın girişinde, Antik Yunan’dan Akıl Çağına kadar ‘Sezgi’’ kavramının nasıl tanımlandığı belirtilmiş. Tanımlayanlara şöyle bir göz atarsak kimler yok ki? Pisagor, Platon, Aristo, Arşimed, Eckhart, Descartes, Spinoza, J:J Rousseau, Kant, Schopenhauer, Freud, Jung, Bern, Einstein…

Einstein’in ‘’Evrenin temel yasalarıyla ilgili kavrayışım, akılcı zihnimin ürünü değildi.’’ Sözü sezgiye dair önemli bir noktayı açıklıyor. Sezgi: bilinçdışı bir durum.

Sezgiye ilişkin pek çok farklı tanımdan genel olarak kabul göreni şu ifadeyle yer almış kitapta; ‘’Sezgi, her türlü bilişsel rol oynayan temel zihinsel eylemdir.’’

Dr. Anne Salisbury kapsamlı araştırmaları sonrasında Evraka! Sistemini oluşturmuş. Evraka!, sezgiyi kapsamlı bir şekilde anlatan ve hedeflerinize ulaşmak için kullanabileceğiniz pek çok yaratıcı aracı içeren, hem sağ hem sol beyninizi tatmin edecek bir kaynak. Ayrıca, size sezgilerinizi,  iş ve gündelik yaşamınızda nasıl kullanacağınız da gösterilmiş. Bununla birlikte, ‘sezgi’nin nasıl bir katma değer yarattığı ilginç örneklerle paylaşılmış.

Herkeste varolan sezginin, ortaya çıkmasında nelerin engel olduğu da sıralanmış kitapta. Aslında günlük hayatta hiç de yabancısı olmadığımız engeller. Korku, fobiler, yanılgılar, kınanma korkusu, başarısızlık korkusu, geri çevrilme korkusu. Krişnamurti bu durumu şöyle ifade etmiş: ‘’Olmama, kazanmama, varmama korkusu.’’ İnsanları saplantılı biçimde var olan duruma tutunmaya iter. Evrenin güzelliğine açılan yollarınızı tıkar. Kendinize karşı bu inançsızlığınız ve güvensizliğini sizi sezgisel bilgeliğinize ulaşmaktan alıkoyar.’’

Kitabın dikkat çekici özelliğinden birisi de, sezgi ile ilgili yazılmış çok sayıda kitabı referans olarak göstermesi.

Oscarlı oyuncu Ingrid Bergman’ın ‘Sezginizi eğitmelisiniz-kafanızın içindeki, tam olarak ne söyleyeceğinizi, ne karar vereceğinizi fısıldayan küçük sese güvenmelisiniz.’’ Sözü ise kitabın bir özeti adeta.

Yol Yayıncılıktan Deniz Demir Kocabıyık’ın çevirisiyle Ekim 2014’de yayımlanan kitabı bir meslektaşım sayesinde tanıdım. Bu kitap bana bir kez daha sezgilerime güvenmemi hatırlattı. Bundan dolayı, paylaşmaktan ayrı bir mutluluk duyuyorum.

Sezgi..En güçlü değerimiz.

Sezgilerini fark etmek, anlamak ve geliştirmek isteyenler, bu kitap sizin için… Aaa, Haaa, A-haaa  Evreka (BULDUM) dediğiniz anlarınızın çoğalması dileğiyle.

evraka

Bu yazım 24.04.2015’de Eğitimpedia‘ da yayınlanmıştır.

Önceki İçerikKimsenin Bilemeyeceği Şeyler
Sonraki İçerikTongue Fu

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

14 − thirteen =