Curriculum Vitae: Hayat Yolu

Nisan ayında bir gün mezun olduğum üniversitenin son sınıf öğrencilerinden bir grupla ”Yaratıcılık, Öğrenme ve Beyin” temalı eğitimim için biraraya geldik. Keyifli ve bir o kadar da paylaşım dolu geçen eğitimde söz döndü dolaştı ”iş başvurusu ve özgeçmiş ” yazmaya geldi. Ki bu da çok da normal. Çünkü  2 ay sonra mezun olacaklar. Hayatlarında bir dönemi bitirip yeni bir döneme başlayacaklar. O iki ay da  finaller, mezuniyet törenleri ile bir çırpıda bitecek.

Onlara söylediğim gibi, iş başvurularında çok önemli bir basamaktır özgeçmiş yazma. hazırlama. Etkili özgeçmiş hazırlama konusunda bin bir fikir, çeşit çeşit örnekleri görmek için başvurulacak internet sayfaları, kitaplar var. Araştırıp bulursunuz.

Peki sizlere bir soru. Türkçeye Özgeçmiş olarak çevrilen CV ne demek? açılımı nedir?

CV: Curriculum Vitae

CV  bir kısaltmadır. Latince iki kelimenin baş harflerinden oluşuyor: Curriculum Vitae. Bir isim tamlaması aslında. Latince iki sözcük.  Curriculum yani çember, çerçeve, yol ve Vitae ise hayat demek. Yani Curriculum Vitae,  Hayat hikayesi/yolu/tecrübesi/akışı demek. Ben ‘’Hayat yolu’’ olarak kullanmayı tercih ettim.

Curriculum Vitae: Hayat Yolu

Hayat yolunda biriktirdiklerimiz, deneyimlerimiz, hayallerimiz, hedeflerimizi içeren CV’mizi yazmadan önce  ”Bütün zamanların en olağanüstü CV’sini okumakta fayda var.

Leonarda Da Vinci’nin 1432’de Milano naibi Ludovico Sforza’ya yazdığı olağanüstü bir başvuru mektubuna, Michael J. Gelb’in “Da Vinci Gibi Düşünmek” kitabında rastlamıştım.

  “En Yüce Lord,

Savaş makinelerinin becerikli mucitleri olarak ortaya çıkarılanların deneyimleri artık yeterince göz önünde bulundurulduktan ve sözü edilen cihazların her yerde kullanılanlardan hiç farklı olmadıklarını kavradıktan sonra, başkalarının haklarını yemeksizin, siz ekselanslarına sırlarımı açıklayacağım. Sizin için en uygun yer ve zamanda, aşağıda değinilen tüm konuların tanıtımını yapmayı öneriyorum.


1. Çok hafif ve güçlü ve kolayca taşınmaya uygun köprüler için planlarım var.
2. Bir yer kuşatıldığında hendeklerdeki suyun nasıl kesileceğini ve sayısız miktarda uzayan merdivenlerin ve diğer araçların nasıl yapılacağını biliyorum.
3. Setlerin yüksekliği ve arazinin veya konumunun kuvvetli olması nedeniyle bombardıman yaparak yıkmak mümkün olmadığında bir kaleyi veya sığınağı kayanın üzerinde inşa edilmiş olsa dahi tahrip etmenin metotlarını biliyorum.
4. Çok kullanışlı ve kolay taşınabilir, dolu gibi küçük taşlar atan toplar yapmak için planlarım var.
5. Eğer muharebe denizde meydana gelirse, taarruz ve savunma için çok uygun makineler yapmak ve en ağır topların ateşine, baruta ve dumana mukavemet edebilecek gemiler inşa etmek için planlarım var.
6. Belli bir noktaya ulaşmak için bir nehrin altından geçmek gerekse bile hiç gürültü çıkarmadan yer altından tüneller ve geçitler kazmak için yöntemlerim var.
7. Güvenli ve taarruza dayanıklı, düşman saflarını top ateşiyle geçebilecek ve böylece çok sayıda askerin kaybını önleyecek kapalı araçlar da yapabilirim. Bunların arkasından piyadeler zarar görmeden mukavemetle karşılaşmadan ilerleyebilirler.
8. Keza ihtiyaç olursa, şimdi kullanılanlardan oldukça farklı, güzel ve kullanışlı şekillerde toplar, havanlar ve hafif mühimmat yapabilirim.
9. Top kullanmanın mümkün olmadığı yerlerde, sapanlar, mancınıklar, tuzaklar ve fevkalade etkin başka makineler temin edebilirim. Kısaca, değişik koşulların gereğine göre sayısız farklı çeşitte taarruz ve savunma makinesi yapabilirim.
10. Barış zamanı, resmi ve özel binaların inşasında ve suyun bir yerden bir başka yere naklinde sizi mimarlıkla uğraşan herhangi biri kadar tatmin edeceğime inanıyorum.
11. Aynı zamanda mermer, bronz veya kil ile heykel ve kim olursa olsun başkalarınınkiyle mukayese edildiğinde daha öne çıkacak resim de yapabilirim.
12. Dahası, babanız Prens’in aziz hatırasını ve ünlü Sforza malikanesinin şan ve şerefini ebediyen yaşatacak bronz at işini alabilirim.


Ve eğer yukarıda belirtilen şeyler herhangi birine imkansız ve uygulanamaz görünecek olursa, bunları parkınızda veya Ekselansları’ nı memnun edecek başka bir yerde denemek üzere naçiz şahsımı hizmetinize sunuyorum.

Bu mektubu Leonardo Da Vinci 500 küsur yıl önce yazmış!

Peki tüm bu yüzyıllar boyunca değişen ne? Bilgi. Beceri ve yetenekler ise yüzyıllardır baki. Yaratıcılık, Sorun Çözme, İletişim, İşbirliği, Eleştirel düşünme…Bireylerden, sadece 21.yüzyılda beklenen beceriler mi? Bu beceriler tüm yüzyıllarda geçerli. İşte Leonarda Da Vinci’bin bu mektubu bize özgeçmişten öte özgeleceğe odaklanmayı bunu hatırlatıyor.

da-vinci-profile

Bunların yanı sıra;

 Leonarda Da Vinci

  • Sahip olunan özelliklerden, edinilen bilgilerden öte bu özellikleri, bilgileri kullanarak neler yapacağını yazmanın önemini,
  • Başvuru mektubunu işe alacak kişiye direkt olarak yazmayı, araya aracı birisini koymamayı,
  • Basit ve sade yazmayı. Amacı üç satırda özetlemeyi,
  • Birden çok beceriye sahip olunduğunda, başvurulacak kurumun/kişinin gereksinimleri dikkate alınarak onların dikkatini çekecek göre becerilerin sıralanması gerektiğini. Da Vinci geçmişte yer aldığı stüdyolardan, yaptığı resimlerden, gerçekleştirdiği mimari yapılardan ve diğer bilimsel araştırmalardan söz etmemiş. Bunlar Da Vinci’nin başarıları olmakla birlikte, Milano Naibi’nin gereksinimleri değildir. Da Vinci doğrudan onun için neler yapabileceğini vurgulamış, ilk olarak onun ilgisini çekmek üzere köprülerle başlamış. Bugün bakıldığında Da Vinci’nin söz edilecek köprüleri yoktur ancak mektupta Milano Naibi’nin  en önemli ihtiyacına ilk sırada yer vermiş.
  • Yapabileceklerinizi sıralarken; gereksiz detaylara girmeden ilgi çekecek iş sonuçlarını yazmayı,
  • Okuyan birinin kayıtsız kalamayacağı alternatif işler sunmayı,.
  • Cesaret ve kendine güvenli ifalere yer vermenin önemli olduğunu hatırlatıyor. Leonarda Da Vinci, tüm yazdıklarının imkansız olmadığını ve istenirse deneme yapılmasını önermeyi de unutmamış

Bu bakış açısıyla yazdığınız CV’ye  kayıtsız kalabilecek kişi/kurum olmayacaktır.

RASTGELE…

Önceki İçerikTongue Fu
Sonraki İçerikLeonardo Da Vinci Gibi Düşünmek

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

18 + 15 =