Aklını En Doğru Şekilde Kullan

Başarı olmanın bin bir çeşit reçetesinin verildiği günümüzde  ‘’başarıya’’ başka bir bakış açıdan bakmak için Aklını En Doğru Şekilde Kullan kitabını okuyabilirsiniz. Düşüncenin başarıyı nasıl etkilediğini, başarılı olmak için ne şekilde düşünüp nasıl uygulamamız gerektiğini açıklayan kitap Yakamoz kitaptan çıkmış.

Kişilik, sosyal psikoloji ve gelişim psikolojisi alanlarında önemli çalışmalar yapan Dr. Carol S. Dweck, Stanford Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve başarılı insanların ortak özelliğinin sahip oldukları varlıkları, imkanları ve yeteneklerden ziyade, onların zihniyetleri, kafa yapıları olduğunu söylüyor.  Dr. Carol Dweck’e göre, bazı insanlar kendilerine verilen imkan ve yetenekleri sürekli geliştirmeye odaklıdırlar. Bu insanlar hayatı bir “öğrenme”, “büyüme”, “gelişme”, “olgunlaşma” yolculuğu olarak görürler. Bu nedenle hep gelişmeye ve kendilerini yenilemeye odaklıdırlar.

Dr. Carol Dweck “gelişme zihniyetini” – öğrenmek ve problemler çözebilmek için beyinlerimizin kapasitesini genişletebileceğimiz fikrini- araştırıyor. Ve insanların hayatlarındaki en zorlu zamanlarında bile gelişmelerine olanak tanıyan aklını kullanma yöntemi olduğunun altını çiziyor. Düşünce tarzınızı değiştirebilirsiniz.

Sizin Önceliğiniz Nedir?

Seçmek zorunda olsaydınız, hangisini seçersiniz? Çok fazla başarı ve onaylanma mı yoksa zorluklara fazlaca meydan okuma mı? Bu soruya verdiğiniz yanıt aslında düşünce tarzınıza dair ipucu veriyor. Sabitlemiş düşünme tarzına mı sahipsiniz? Yoksa gelişimsel düşünce tarzına mı sahipsiniz?

Kitaptan altını çizdiğim birkaç cümlede şunlar;

  • Aklını kullanan kişi başarısızlıklar karşısında cesareti kırılan kişi değil, öğrenme sürecinde olduğunu düşünen kişidir.
  • Düşünce tarzları güçlü inançlardır, ama sadece zihninizde olan bir şeydir ve siz zihninizi değiştirebilirsiniz.
  • Oysa sabitlenmiş düşünce tarzının arkasına gizlenmiş özsaygı basit bir sorudan ibarettir. Eğer siz başarılı olduğunuzda herhangi bir kimseyseniz, başarısız olduğunuzda nesinizdir?
  • Gelişme düşünce tarzında bile başarısızlık acı veren bir tecrübe olabilir. Ama bu sizi tanımlamaz. Bu düzeltilebilecek bir sorundur, uğraşılacak bir sorundur ve ondan bir şeyler öğrenilecek bir sorundur.
  • Sabitlenmiş düşünce tarzında birini başarısızlığa karşı kendini kaybetmesi sürekli ve zihinde yer eden bir üzüntü olabilir.
  • Sabitlenmiş düşünce tarzının öz saygıyı düzeltmek için kullandığı diğer yol ise başarısızlık sonrası birilerini suçlu ilan etme ve bahaneler üretmedir.
  • Yetenekler genişletilebiliyorlarsa –değişim ve gelişme mümkün ise- o zaman başarıya giden birçok yol vardır.
  • İyi bir öğretmen öğrencileriyle birlikte öğrenmeye devam eden öğretmendir.
  • Yeteneğiniz ne olursa olsun, çaba o yeteneği ateşler ve onu başarıya dönüştürür.

Ailelerin, öğretmenlerin, yöneticilerin, eğitmenlerin okuması önerilen kitap da Dr. Carol Dwec’in, katı düşüncenin kimseye -en azından kendinize- fayda sağlamadığına dair iddiası ise hayli etkileyici. Pek çok insan hikayesinin ve araştırmaların yer aldığı kitap keyifle okunuyor.

Başarının yetenekten ziyade çabanın bir sonucu olduğunu düşünenler bu kitap sizin için…

aklınıkullan

Bu yazım 02.1.2017 tarihinde Eğitimpediada yayınlanmıştır.

İLGİLİ YAZILAR

YAZILAR

Ergen Beyin Rehberi

Gençlik ve gençlik dönemine dair geçmişten günümüze kadar pek çok söylenegelmiştir. Öyle ki M.Ö....

İnsan Her Koşulda

‘’İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır’’ dizelerinin sahibi halk şairi Yunus...

Yetişin Çocuklar

Mimar Friedensreich Hundertwasser, ‘’Tek başına kurulan hayal rüyadan ibarettir.Hep beraber kurulan hayal, hakikatin başlangıcıdır.’’...

Gerçekten Beni Duyuyor musun?

Başarılı çocuklar yetiştirmek, mutlu çocuklar yetiştirmek, mükemmel çocuklar yetiştirme. Bu başlıkları son yıllarda o...

Bütün Beyinli Çocuk

‘’Ebeveynler genellikle çocuklarının bedenleri konusunda uzmandır. 98.6 F derecenin üzerindeki bir beden ısısının ateş...

Eğitimde Finlandiya Modeli

Yeni bir eğitim- öğretim dönemi başladı. Bu yılda okullarda, öğretmenler arasında, pek çok kongre,...

KATEGORİLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

3 + thirteen =